Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
m b
|
Plaats
|
maassluis
|
Datum
|
21 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Basisrechten als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst worden in dit wetsvoorstel met voeten getreden. De overheid gaat NIET over dat wat burgers denken en vinden; dat zou een wel heel enge maatschappij opleveren. Het primaat van regie over normen/waarden/overtuigingen/opvattingen/meningen ligt bij het individu, de burger. Slechts daar waar anderen bedreigd worden mag de overheid, indien daartoe wettelijk gemachtigd, optreden. Naar analogie van één van de uitgangspunten van ons strafrecht treedt de overheid niet in de individuele ruimte. Het denken over of fantaseren over een moord op iemand is bijvoorbeeld, hoe verwerpelijk ook, niet strafbaar. Het wetsvoorstel staat ook haaks op artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: "Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven." Bestaande wetgeving: De politie en de burgemeester kunnen al ingrijpen bij schadelijke scholing in informele onderwijsinstellingen. Dit wetsvoorstel voegt weinig toe en creëert onterecht extra bureaucratie.
Vrijheid van meningsuiting: Docenten in informele onderwijsinstellingen hebben recht op vrijheid van meningsuiting. Het wetsvoorstel kan deze vrijheid beperken door overheidsinmenging in het onderwijsaanbod.
Disproportioneel gericht op islamitisch onderwijs: Hoewel het voorstel zich algemeen richt, lijkt het vooral gericht te zijn op islamitisch onderwijs, wat leidt tot stigmatisering en discriminatie.
Schending van grondrechten: Het wetsvoorstel beperkt de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van godsdienst, die beide in de Grondwet zijn gewaarborgd.
Onterecht toezicht: Het wetsvoorstel breidt het toezicht van de overheid onterecht uit naar informeel onderwijs, wat in strijd is met de Grondwet.
Schending van de Scheiding van Kerk en Staat: Het voorstel biedt de inspectie de mogelijkheid om kerken te betreden, wat in strijd is met de Scheiding van Kerk en Staat.
Beperking van godsdienstvrijheid: Het wetsvoorstel negeert artikel 6 van de Grondwet en ondermijnt de bescherming van religieuze vrijheid.
Om deze redenen verzoek ik u het wetsvoorstel af te wijzen, omdat het de grondrechten en de democratische rechtsstaat bedreigt