Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam M Ahadout
Plaats Maarssen
Datum 15 november 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Als islamitische inwoner van Nederland, hier geboren en getogen, met een prettige baan en een actieve betrokkenheid bij mijn kinderen, hun toekomst en de samenleving, voel ik mij geroepen te reageren op het voorstel om informeel onderwijs wettelijk te reguleren.

Dit voorstel wekt de indruk dat ouders onvoldoende kritisch zouden zijn op wat hun kinderen leren of dat enkele uren weekendonderwijs ongewenst gedrag zouden veroorzaken. Dit onderwijs wordt echter met veel toewijding georganiseerd door duizenden vrijwilligers en vormt een fundamenteel recht: ouders mogen hun kinderen ondersteunen en onderwijzen in zaken die cultuur en geloof betreffen.

Op basis van mijn eigen ervaring draait dit onderwijs juist om het overdragen van hoge morele waarden en het bevorderen van burgerschapsvaardigheden. Uit talrijke onderzoeken blijkt bovendien dat moskeeën en islamitische gemeenschappen waardevolle bijdragen leveren aan de maatschappij. Vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, verdienen waardering. Helaas zien we vaak het tegenovergestelde: demonisering en negatieve beeldvorming ten opzichte van moskeeën en islamitische gemeenschappen.

Het voorstel lijkt zich specifiek te richten op islamitische gemeenschappen, wat vragen oproept over het mogelijk discriminatoire karakter van de maatregelen. Vanuit grondwettelijk oogpunt is het cruciaal om wetgeving te vermijden die groepen onevenredig treft. Daarnaast biedt de huidige wetgeving al voldoende mogelijkheden om misstanden aan te pakken.

Wat we nodig hebben, zijn geen contraproductieve en inefficiënte maatregelen zoals deze, maar een overheid die zich richt op de daadwerkelijke problemen: discriminatie, uitsluiting, ongelijkheid en het toenemende rechtsextremistische geweld.

Helaas dragen sommige politici en bestuurders bij aan maatschappelijke verdeeldheid. Door hypocrisie en een gebrek aan empathie ontstaat het signaal dat bepaalde groepen niet gelijkwaardig zijn, wat de kloof in de samenleving vergroot.

Een inclusieve overheid is er voor álle inwoners, ongeacht hun achtergrond. Het is tijd om de werkelijke oorzaken van problemen aan te pakken en populistische maatregelen achterwege te laten. Toon oprechte interesse, ga de dialoog aan en zie burgers als mensen.

Laten we niet vergeten dat het merendeel van de mensen deugt. Voor een inclusieve en leefbare samenleving hebben we iedereen nodig. Ik draag, zoals altijd, graag mijn steentje bij.