Wet toezicht informeel onderwijs
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Bosch
|
Datum
|
15 november 2024
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Ik reageer als islamitische inwoner van Nederland: hier geboren, getogen, met een fijne baan en betrokken bij mijn kinderen, hun toekomst en maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals velen.
Het idee om informeel onderwijs wettelijk te reguleren is opmerkelijk. Het suggereert dat ouders niet kritisch genoeg zouden zijn over wat hun kinderen leren, of dat een paar uurtjes weekendonderwijs tot ongewenst gedrag zou leiden. Dit onderwijs wordt vanuit de kracht en inzet van duizenden vrijwilligers georganiseerd. Het is het recht van iedere inwoner om zijn of haar kinderen te helpen en te onderwijzen in zaken die cultuur en geloof betreffen. Dat richt zich vanuit mijn eigen ervaring vooral op hoge morele en menselijke waarden en daarnaast ook op het ontwikkelen van vaardigheden t.a.v. burgerschap. Uit allerlei onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat moskeeën een grote bijdrage leveren aan de maatschappij. Waardering van deze vrijwilligers is zeker op zijn plaats, maar helaas is vaak demonisering van moskeeën en islamitische gemeenschappen veel eerder de realiteit.
Het voorstel wat voorligt lijkt vooral gericht te zijn op specifieke gemeenschappen, namelijk de islamitische. Dus moeten we waakzaam voor het discriminatoire karakter van een dergelijk voorstel. Ook vanuit grondwettelijk oogpunt. Daarnaast biedt bestaande wetgeving voldoende ruimte en mogelijkheden om ongewenste praktijken aan te pakken. In plaats van dit soort contraproductieve en niet-effectieve maatregelen, verwachten we stappen van onze overheid op het gebied van discriminatie, uitsluiting, ongelijkheid en het toenemende rechtsextremistische geweld in Nederland.
De houding van politici en bestuurders versterkt juist verdeeldheid. Door hypocrisie en een gebrek aan empathie wordt steeds het signaal afgegeven dat bepaalde burgers niet gelijkwaardig zijn. Dit vergroot de kloof in onze samenleving. De overheid moet er zijn voor álle inwoners, niet alleen voor "Henk en Ingrid."
Als de overheid echt iets voor haar burgers wil betekenen, is het tijd om de werkelijke oorzaken van problemen aan te pakken. Stop met populistische, simplistische maatregelen. Zie de ander als mens, voer een keer een gesprek, interesseer je voor je inwoners. Vergis u niet, de meeste mensen deugen. Voor een leefbare en prettige samenleving hebben we iedereen nodig. Aan een dergelijke samenleving, lever ik, zoals altijd, graag een bijdrage.