Wet toezicht informeel onderwijs

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Barneveld
Datum 6 januari 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het Wetsvoorstel Toezicht informeel onderwijs dan kunt u hier een reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een bericht te uploaden.
Wij, de Hervormde Gemeente van Barneveld, zijn tegen de Wet informeel onderwijs. Als kerkelijke gemeente volgen wij de tien geboden die God heeft gegeven. Aanzetten tot haat, machtsmisbruik of verkeerde beïnvloeding zijn in strijd met deze geboden. Het toezicht op en de waarborging van deze waarden binnen de kerkelijke gemeente wordt uitgevoerd door kerkelijke besturen, de classis en de synode. Wij beschouwen inmenging van de overheid in het informeel onderwijs, zoals dat binnen onze gemeente plaatsvindt, als een onacceptabele inbreuk op het grondbeginsel van de scheiding tussen kerk en staat.
De wet
- vormt een dreiging voor de vrijheid van godsdienst en opvoeding.
- is een inbreuk op het recht om kinderen op te voeden en te onderwijzen in overeenstemming met eigen religieuze overtuigingen.
- is een overmatige bemoeienis van de overheid, die verplicht om verantwoording af te leggen over pedagogische keuzes en lesmethoden.
- kan bijdragen aan de stigmatisering van religieus geïnspireerd onderwijs, wat de acceptatie van informele onderwijsvormen onder druk zet.

Het voorstel voor toezicht op informeel onderwijs heeft zowel fundamentele als praktische gevolgen voor de grondrechten van godsdienst, opvoeding en vereniging. Allereerst raakt het voorstel alle vormen van informeel onderwijs. Dat betekent dat het invloed heeft op een breed scala aan maatschappelijke activiteiten die zich binnen het privé-domein afspelen. Dit staat in contrast met de zorg over de mogelijke ondermijning van de democratische rechtsorde, die alleen betrekking heeft op specifieke "broedplaatsen van radicalisering". Bovendien opent het voorstel de deur voor het reguleren van sociale en educatieve opvattingen die aan kinderen worden doorgegeven, wat het bereik ervan potentieel onbeperkt maakt.
Democratie bevordert de vrijheid van godsdienst, een fundamenteel recht dat christenen in staat stelt hun geloof openlijk te belijden en uit te oefenen zonder te vrezen voor vervolging of inmenging van de overheid.

Bijlage