Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.

Reactie

Naam Maranathakerk (J. Goossensen)
Plaats Den Haag
Datum 1 februari 2017

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Erbarme dich, minister Plasterk!
De Kameruitspraak om geen BRP-gegevens meer aan de Sila te verstrekken, is mijns inziens een typisch geval van ‘waan van de dag’. Zonder behoorlijke discussie is indertijd tot stemming overgegaan. De vérstrekkende gevolgen van het besluit zijn niet gewogen.
- Sila is een slimme en betrouwbare organisatie die nu bijna vijfentwintig jaar tot volle tevredenheid werkt. Het is een misverstand te denken dat kerken rechtstreeks in gemeentelijke bevolkingsregisters mogen neuzen. Het is slechts een schakelstation. Daarmee is de privacy gewaarborgd. Toch werden in de Tweede Kamer zulke geluiden vernomen. Typisch geval van mis-informatie.
- Wie als burger bezwaar heeft tegen opname in de Sila, kan zich eenvoudig laten uitschrijven.
- Commerciële instanties (pensioenfondsen e.d.) mogen met BRP-gegevens wel hun gegevens actualiseren. Door die service te onthouden aan de kerken, doet de rijksoverheid aan discriminatie.
- De kerken vormen samen de grootste vrijwilligersorganisatie van het land, verdeeld over vele duizenden plaatselijke vestigingen. Denk aan nuttige werkvelden als armoedebestrijding, sociale cohesie, spirituele vorming, hulp aan kansarmen, culturele activiteiten, zorg voor monumentale gebouwen, enz. Zonder actuele ledenadministratie (waar men trouwens zelf ook hard aan werkt) kan de financiële basis snel in gevaar komen. Dat al deze maatschappelijke activiteiten nu worden genegeerd of gekleineerd, is - helaas - typerend voor de beperkte blik van de meerderheid van de Tweede Kamer. Men zou de kerken veel ruimhartiger moeten faciliteren. Op gemeentelijk terrein (waar de rijksoverheid minder over te zeggen heeft) werken kerken en gemeentebesturen vaak voortreffelijk samen.
- Met de veelgeprezen scheiding van kerk en staat heeft het Sila-gebeuren niets te maken. De scheiding betekent in zuivere vorm slechts dat kerk en staat zich niet met elkaars werk en organisatie moeten bemoeien. Zakelijke dienstverlening over en weer valt daar buiten.
- Ik pleit juist voor uitbreiding van het Sila-werk. Laat ook andere maatschappelijke organisaties profiteren van de gemeentelijke persoonsregistratie. Zo kan slimme ict dienstbaar worden gemaakt aan werk, dat iedereen goedbeschouwd nuttig en belangrijk vindt.