Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.

Reactie

Naam Dhr. J.L. Verstege
Plaats Eindhoven
Datum 3 februari 2017

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Aangaande het besluit om gegevens van de gemeentelijke basisadministratie niet meer door te geven aan SILA maak ik bezwaar.

Kerkelijke organisaties worden in het Burgerlijk Wetboek als speciale entiteit genoemd. Zij vormen een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse samenleving uitgedrukt door deze bijzondere wettelijke grondslag.

Onder respectering van de privacy zijn kerkelijke organisaties via de SILA in staat contact te houden met hun kerkleden. Anders dan organisaties waarvoor je moet betalen voor een tegenprestatie (contributie bij een voetbalvereniging, abonnementhouder van een openbaar vervoerbedrijf) kenmerkt de relatie zich juist als niet door noodzakelijke financiële prikkel gedreven of het leveren van een tegenprestatie op basis van een betaling. Daar staat tegenover dat de saamhorigheid en samenbindende factor in buurt, dorp of stad juist sterk is binnen een dergelijke organisatie. Het niet in contact kunnen komen na een verhuizing (die om welke reden dan ook niet doorgegeven is aan de kerkelijke administratie) doorbreekt deze sociale cohesie. En met het wegvallen daarvan een belangrijk element van de opbouw van onze maatschappij.

Voorts is in het besluit van de Kamer om te komen tot deze motie in genen dele duidelijk gemaakt waarom er gediscrimineerd wordt jegens kerkelijke organisaties, door hen uit te sluiten van doorgave vanuit de gemeentelijke basisadministratie, terwijl commerciële partijen, als vervoersbedrijven, notariaten, e.d. de doorgave gehandhaafd wordt.

Juist in een fase dat aangespoord wordt tot een participatiemaatschappij wordt een middel om die participatie mogelijk te maken binnen het kerkelijke veld zwaar beperkt door de noodzakelijke contacten tot participatie te blokkeren.

De SILA is anders dan enkele van de andere 'begunstigden' van doorgave van adresmutaties, zo georganiseerd dat de privacy in belangrijke mate is gewaarborgd. Een enkel bericht van een persoon om niet/wel in aanmerking te komen voor doorgave van mutaties wordt aan beide kanten (gemeente en kerkelijke instanties) gescheiden door tussenkomst van SILA en die ook geen inbreuk kan maken op de privacy. Juist dit instituut is daarin uniek.

Kortom, het verzoek is om de motie ter zijde te leggen en opnieuw met de Kamer in overleg te treden en ook hen te laten doordringen van het oneigenlijke besluit om SILA niet langer haar werk te laten doen.