Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.

Reactie

Naam M.G. Schep
Plaats Stolwijk
Datum 1 februari 2017

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Als gevolg van een in de Tweede Kamer aangenomen motie van D66: Wijziging Besluit BRP i.v.m. verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a. zal de gegevensverstrekking uit de BRP aan de SILA per 1 april 2018 beëindigd worden. Daardoor kunnen de kerken geen wijzigingsinformatie meer ontvangen (per jaar worden er via de SILA circa 1,5 miljoen mutaties doorgegeven aan de kerken!).
Voor mij persoonlijk, als ledenadministrateur van de plaatselijke hervormde gemeente, is het ook niet te begrijpen dat de landelijke overheid die de mond vol heeft over participatie en cohesie in de samenleving en daarom vrijwilligerswerk stimuleert, dit besluit heeft genomen.
De ledenadministratie is voor mij een leuke klus die ik als vrijwilliger goed kan combineren met de zorg voor gezin en betaald werk.
Het is fijn dat wij vanuit de BRP via de SILA in het LRP de wijzigingen in persoonlijke situaties van gemeenteleden doorkrijgen.
Juist op een dorp (maar waarschijnlijk ook in steden) is het goed en fijn als de kerk(elijke gemeente) in voor- en tegenspoed met elkaar meeleeft, voorbede en als nodig diaconale giften doet. Daar waar mensen langs elkaar heen gaan leven en geen oog meer hebben voor de naasten, zal ook het egoïsme (het dikke ik-gevoel wat in politiek Den Haag ook niet zo wordt gewaardeerd meen ik) hoogtij gaan vieren.
Mede hierom zou ik het een groot verlies vinden als wij geen gegevens via SILA meer doorkrijgen en hierdoor ook berichten van overlijden, huwelijk/scheiding en verhuizing mislopen en er “pijnlijke” situaties bij brieven of bezoek kunnen ontstaan.
Ik vind het ook krom dat juist een organisatie, die bestaat uit zoveel vrijwilligers die het beste met de samenleving voor hebben, door deze maatregel zo wordt benadeeld en dat (zorg)verzekeraars, pensioenfondsen en andere financiële instellingen, die uit zijn op hun eigen gewin (of dat van de aandeelhouders) nog wel gegevens van de BRP krijgen.
Wat mij overigens ook bevreemd: mochten mensen uit privacy of andere overwegingen niet willen dat wij als kerk bericht van persoonlijke en/of gezinswijzigingen krijgen kunnen zij dit reeds sinds een lange tijd aangeven bij de(kerkelijke) gemeente middels het verwijderen van de SILA-stip.
Kortom gezien alle hiervoor vermelde redenen zou ik het zeer waarderen en vertrouw ik er zelfs op dat u, deze consultatie niet als een formeel iets ziet maar echt naar de burgers luistert die het beste met de samenleving voor hebben en wat SILA betreft alles bij het oude laat.