Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.
Reactie
Naam
|
Dr. ir. B. Zelle
|
Plaats
|
Den Hoorn ZH
|
Datum
|
1 februari 2017
|
Vraag1
Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Hierbij maken wij bezwaar tegen het afschaffen van de regeling mbt het doorgeven van gegevens van personen met een zgn Sila stip aan SILA. Dit afschaffen is onredelijk omdat het de aan SILA deelnemende kerken enorm moeilijk maakt haar ledenregistratie adequaat bij te houden, er in het verleden ten tijde van het in werking treden van de wet GBA een overeenkomst is gesloten tussen kerken en overheid voor het doorgeven van mutaties bij het afschaffen van de registratie kerkelijke gezindte in de bevolkingsadministratie, er grote rechtsongelijkheid komt tussen kerken en organisaties als voetbalverenigingen ed die wel informatie uit de GBA kunnen krijgen, er geen rekening mee blijkt te zijn gehouden dat er kerkleden zijn die niet zelf in staat zijn hun mutaties door te geven aan hun kerkgenootschap, dat zij die werkzaam zijn in de kerken onnodig veel tijd kwijt zullen zijn aan het naspeuren van adressen. Bij de totstandkoming van het besluit is als argument gebruikt dat mensen het vervelend zouden vinden dat kerken aan hun leden een brief sturen na een verhuismutatie. Daartegen merk ik op dat hierdoor een kerklid op een correcte wijze op de hoogte wordt gebracht en dat hij verdere correspondentie altijd kan stoppen door zich als lid van de kerk uit te laten schrijven.
De kerk heeft in de maatschappij een sociale functie in het naar elkaar omzien en het voor elkaar zorgen. Een goede ledenregistratie is daarvoor essentieel.
Voorts heeft het afschaffen niets te maken met het toepassen van de scheiding tussen kerk en staat. Die scheiding betreft het gegeven dat de staat zich niet bemoeit met het beleid van de kerken en dat de kerken geen directe invloed kunnen uitoefenen in het beleid van de overheid.