Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.

Reactie

Naam M E Bosma
Plaats Utrecht
Datum 24 januari 2017

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
L.S.,

de voorgenomen wijziging lijkt mij geen goede . Hieronder licht ik mijn standpunt gaarne toe.

Alleen kerken worden uitgesloten van inzage in de BRP (Basisregistratie personen), andere organisaties zoals NS, GGD, notarissen, het waterschap, sport- en muziekverenigingen, loterijen en pensioenfondsen blijven recht houden op deze service. Hiermee worden de kerken gediscrimineerd! Daarbij is de regeling zoals deze nu bestaat in overleg met de overheid zelf getroffen. Het is vreemd dat de regering amper vier jaar later wil besluiten een einde te maken aan het doorgeven van de verhuismutatie.

Burgers kunnen zelf aan hun gemeente melden dat hun persoonsgegevens niet meer doorgegeven mogen worden aan SILA; de gemeente zal dan stoppen met het verstrekken van de gegevens.
Niemand heeft tegen zijn of haar wil een zogenaamde SILA-stip. Daar komt bij dat de SILA-stip alleen voor het betreffende kerkgenootschap zichtbaar is en er derhalve geen sprake is van een inbreuk op de privacy. De huidige dienstverlening kost de overheid geen geld en wie echt nooit meer iemand van de kerk aan de deur wil hebben, kan zich laten uitschrijven als kerklid.
Wanneer iemand bijvoorbeeld naar een verpleeghuis gaat en zelf niet meer voldoende bewust is dat zij een adreswijziging moet doorgeven aan een kerkelijk bureau, wordt de verhuizing toch doorgegeven en ontvangt zij bezoek van de gemeente of parochie op haar nieuwe adres.
Wanneer iemand overlijdt en de nabestaanden verzuimen dit overlijden door te geven, kunnen er nu mogelijke pijnlijke situaties worden vookomen.

Kerken verrichten veel werk op het terrein waar de overheid zich primair verantwoordelijk voor weet. Denk daarbij aan de rol die kerkleden spelen bij de opvang van asielzoekers, bij vragen rondom armoede en bij het omzien naar ouderen en andere kwetsbare groepen. Alles bij elkaar genomen is de sociale bijdrage van de vele vrijwilligers in parochies en gemeenten aan de maatschappij aanzienlijk. Ook om deze redenen achten wij het onrechtvaardig dat de kerken de toegang tot de BRP wordt ontzegd. Op basis van het christelijk geloof hebben de kerken het vaste voornemen om hun bijdrage aan de samenleving te blijven leveren. Genoemd besluit bemoeilijkt dat echter en impliceert het risico dat kerken in hun organisatorisch vermogen nodeloos worden verzwakt. Daarmee demotiveert u, overheid, kerkelijk betrokken mensen in hun dienst aan de samenleving.