Wijziging Besluit BRP ivm verkorten inschrijftermijn vreemdelingen e.a.

Reactie

Naam Dhr. R.G.W. Cornelissen
Plaats Lettele
Datum 8 januari 2017

Vraag1

Wilt u reageren op deze regeling? Dan kunt u hier uw reactie geven.
SILA is van groot belang voor de ledenadministratie van de parochies en kerkelijke gemeenten in ons land. Met name ouderen worden de dupe van het (eventueel) wegvallen van SILA. Zij komen in een verpleeghuis, de familie geeft dat niet door aan parochie of gemeente en de mevrouw / meneer raakt voor de kerk 'zoek'. Krijgt geen bezoek meer, geen sacramenten, geen aandacht vanuit de geloofsgemeenschap.
Als iemand komt te overlijden komt daar niet meer automartisch bericht van. De kerken schrijven leden aan om bij te dragen aan de actie kerkbalans ... en dan blijkt de aangeschreven persoon overleden. Heel pijnlijk voor de nabestaanden...
En wat te denken van de grote maatschappelijke betekenis van de kerk in ons land? Hoe komen de kerken aan die vrijwilligers? Vaak door ze via de ledenadministratie op te zoeken en van daaruit te benaderen (bijv. de mensen die 65 /66 / 67 jaar werden - ze komen thuis vanwege pensioen en willen best iets doen voor kerk en samenleving). Deze mogelijkheid komt te vervallen... Want de kerken hebben deze gegevens dan niet meer. Jammer, want kerkleden leveren een waardevolle en onmisbare bijdrage aan de samenleving en
de overheid zou daarom kerken moeten faciliteren om hun ledenadministratie op orde te houden;
SILA waarborgt de privacy. Kerkleden kunnen zich laten uitschrijven - ook digitaal - bij SILA. Dat lijkt me voldoende!
Ik pleit vurig voor het voortbestaan van SILA! Waarom mogen commerciële bedrijven WEL gebruik maken van de Basisadministratie en de voor de maatschappij zo belangrijke kerkgenootschappen niet? Belachelijk!
Overigens betaalt SILA (de kerken die erbij zijn aangesloten) ook voor alle mutaties een bedrag! Het is geen gratis dienstverlening van de overheid!
Kortom: SILA moet blijven. Beter voor ons land, voor onze samenleving, voor de zwakken en de mensen aan de rand (wie zien er naar om in deze participatiemaatschappij - in elk geval de kerkelijke gemeenten / parochies.