Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 17 juni 2024 |
Vraag1
Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
Ik denk dat het mooi zou zijn als huurders die graag willen verduurzamen initiatief kunnen nemen om hun woongebouw op de verduurzamingslijst van de eigenaar te zetten of deze omhoog te plaatsen. Enthousiasme bij bewoners leidt vaak ook tot enthousiasme bij de eigenaar. Immers hebben de meeste eigenaren al verduurzamingsprogramma's en budgetten lopen.
Het zou wel handig zijn als het initiatief dan aansluit op die programma's en budgetten en niet een heel nieuw experiment met betrekking tot de verduurzamingsaanpak.
Vraag2
Bij instemmingsrecht:De huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.
Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
Ik schat in dat dit wenselijk is. Voor een succesvolle uitvoering van het verduurzamingsproject is het contact met de huurders belangrijk. Uiteindelijk moet de aannemer de woning binnen en wil je van tevoren weten wat er speelt en leeft. Als je dat van tevoren weet gaat het project vlot voor aannemer en bewoner en dus ook voor de eigenaar.
Woningeigenaren communiceren vaak te laat of te onpersoonlijk. Kleine dingen voor de eigenaar of aannemer kunnen heel groot zijn voor de huurder. (ziektetraject, huisdieren, vakanties en afwezigheid, taalbarrières, onderhuur die niet ontdekt mag worden) Terwijl het eenvoudig is kan worden opgelost.
Uiteindelijk komt een eigenaar die wilt verduurzamen met een mooi aanbod: Er wordt namelijk flink geïnvesteerd en er ontstaan meer comfort en vaak woonlastenreductie. Dit zou eenvoudig te verkopen moeten zijn. Sinds na de energiecrisis is het aan de man brengen van deze projecten ook een stuk eenvoudiger.
Vraag3
Bij initiatiefrecht:Er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?
Ik denk dat het mooi zou zijn als huurders die graag willen verduurzamen initiatief kunnen nemen om hun woongebouw op de verduurzamingslijst van de eigenaar te zetten of deze omhoog te plaatsen. Het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden dat het om een gedragen bewonersinitiatief gaat en niet op een kopgroep die uit persoonlijk ambities aan de hele staat of aan het gehele woongebouw voorbij gaat.
Enthousiasme bij bewoners leidt vaak ook tot enthousiasme bij de eigenaar. Immers hebben de meeste eigenaren al verduurzamingsprogramma's lopen en budgetten gereserveerd.
Het zou wel handig zijn als het "initiatief" dan aansluit op die programma's en budgetten die de woningbouwcorporatie al heeft lopen. Het initiatief zou wat mij betreft beperkt mogen worden tot het selecteren van het complex ter verduurzaming binnen de bestaande werkprocessen van de woningbouwcorporatie. Het ontwerpen van een verduurzamingsplan voor een woongebouw is gewoon enorm lastig/langdradig met leken/huurders/bewoners, zie de achterblijvende verduurzaming van VvE's. Dus wel het initiatief tot complexselectie voor een schaalbare verduurzamingsaanpak waarvoor al werkprocessen zijn ingericht en niet een heel nieuw experiment met betrekking tot de verduurzamingsaanpak en verduurzamingsontwerp.