Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht

Reactie

Naam Ymere (Marjolein van Zanten)
Plaats Amsterdam eo
Datum 11 juli 2024

Vraag1

Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.
Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
Nee, deze verbeteringen getuigen van goed verhuurderschap. Goed voor de woning, goed voor de huurder en hiermee voor de verhuurder . Ik vind dat hiertegenover moet staan dat imstemmingsrecht door de huurder moet vervallen.
Alleen als een huurder aan kan tonen zwaarwegende redenen of belangen te hebben bij het niet aanbrengen van de maatregelen dan dient een verhuurder de afweging te maken om uit te stellen tot einde Huurovereenkomst.

Vraag2

Bij instemmingsrecht:
De huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.
Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
Neutraal

Vraag3

Bij initiatiefrecht:
Er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?
Belang van de verhuurder mogelijk. In praktijk zie je soms dat huurders hun verhuurder straffen/ frustreren door niet in te stemmen. Vaak ligt de onvrede dan op andere vlakken dan de maatregel….
Bijvoorbeeld overlast, achterstallig onderhoud of geen toestemming voor gewenste aanpassingen aan de woning