Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht

Reactie

Naam Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (Wisso Wissing)
Plaats Amsterdam
Datum 23 juli 2024

Vraag1

Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.
Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
Verduurzaming is naar de mening van de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels (FAH) het opheffen van achterstallig onderhoud. De FAH wil een absolute prioriteit geven op het opheffen van achterstallig onderhoud in het bestaand bezit. Naar de mening van de FAH hebben de corporaties over het algemeen genomen in de afgelopen jaren te weinig middelen besteed aan het onderhoud van het bestaand bezit. Veel huurders wonen al jaren in slecht onderhouden woningen maar betalen wel elke maand hun huur. Het wegwerken van de slechte labels heeft absolute prioriteit. Gelet op bovenstaande is de FAH van mening dat huurders niet hoeven mee te betalen aan verduurzaming en dat er geen extra huurverhoging plaats mag vinden na een verduurzamingstraject.

Vraag2

Bij instemmingsrecht:
De huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.
Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
zie onze brief

Vraag3

Bij initiatiefrecht:
Er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?
Nee, geen juiste balans, zie onze brief

Bijlage