Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht

Reactie

Naam D de Jong
Plaats Delft
Datum 15 juni 2024

Vraag1

Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.
Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
Aedes en de corporaties hebben toch afgesproken dat er, in ieder geval voor sociale huurwoningen, deze verbeteringen niet tot huurverhoging zal leiden??

Vraag2

Bij instemmingsrecht:
De huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.
Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
Ik lees in het instemmingsrecht precies hoeveel procent er nodig is om toestemming tot renovatie/verbeteringen te komen maar ik lees niets over wanneer het voorstel dat aan de huurders is voorgelegd niet of totaal niet wordt nageleefd zoals de tijdsduur van de renovatie/verbeteringen de kwaliteit die geleverd wordt, is toch voor een huurder wel belangrijk. Ook lees ik over bewoners vertegenwoordigingen maar er wordt niet op gewezen dat b.v. een bewonerspanel (veel gebruikt door corporaties) geen rechtsstatus heeft maar een aangemelde bewonerscommissie weer wel en dat laatste vinden vooral corporaties minder leuk, kortom er zijn nog veel haken en ogen aan uw verhaal,
ik hoor graag van u.

Vraag3

Bij initiatiefrecht:
Er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?
Zie hier boven !!!