Wetsvoorstel instemmingsrecht en initiatiefrecht
Reactie
Naam | Woonzorg (Programmamanager Verduurzaming C. Janssen) |
---|---|
Plaats | Amstelveen |
Datum | 23 juli 2024 |
Vraag1
Verduurzaming, bijvoorbeeld door dubbel glas, kost de verhuurder geld maar is beter voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de huurder door de verduurzaming op de energierekening.Vindt u dat de huurder moet meebetalen aan de verduurzaming. Door een hogere huur evenredig aan de investeringskosten? Of door een hogere huur in verhouding tot de lagere energierekening?
Wij vinden het redelijk dat er een huurverhoging word gevraagd voor verduurzaming, dit omdat iedereen zijn steentje moet bijdragen met het uitgangspunt dat verduurzaming voor de huurder ‘woonlastenneutraal’ is.
Vraag2
Bij instemmingsrecht:De huurdersvertegenwoordiging heeft al een belangrijke rol bij het normale overleg met de verhuurder. Bij verduurzaming wordt deze huurdersvertegenwoordiging belangrijker.
Vindt u dit goed? Kunt u toelichten waarom wel/niet?
In onze projecten hebben wij bijna nooit problemen om de 70% draagvlak te halen, het nieuwe instemmingsrecht maakt dit niet makkelijker. Wel zouden we het logisch vinden om het oude systeem zo aan te passen dat alleen de wel-stemmer meetellen met de 70%.
Los advies: verduurzamingsmaatregelen waar geen huurverhoging tegenover staat niet instemming plichtig maken (wij beschouwen duurzaamheid als dringende werkzaamheden), wel zijn we voor een tijdige informatieplicht.
Vraag3
Bij initiatiefrecht:Er is rekening gehouden met het belang van de huurder én de verhuurder. Vindt u dat het wetsvoorstel een juiste balans aanbrengt? Of meent u dat het belang van ofwel de huurder ofwel de verhuurder te zeer in gedrang komt?
We zijn hier voor maar de planning van de uitvoering moet wel bij de woningcorporatie liggen. Want als je al projecten hebt lopen kan je de planning niet meteen omgooien.
Daarnaast is het belangrijk wat de definitie is van een niet verduurzaamd pand of wat verduurzaming überhaupt inhoud.