Wetsvoorstel over instemmingsrecht van ouders op handelingsdeel ontwikkelingsperspectief

Reactie

Naam Ouder actief in de MR en GMR (PO) (drs. M. Hubert)
Plaats Nootdorp
Datum 9 september 2014

Vraag1

Kunt u zich vinden in de voorgestelde wijzigingen om ouders instemmingsrecht te geven op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief.
Deze bijdrage is een aanvulling op de reactie van de Landelijke Onderwijsraad, die ik onderschrijf. Op persoonlijke titel, omdat dit niet meer afgestemd kon worden met de andere bijdragers.

Concreet sluit het aan bij de volgende opmerkingen.
"Het moet echter niet zo zijn dat de daadwerkelijke
handhaving straks wordt teruggeworpen op ouders die daarvoor een geschil aanhangig moeten maken. Ook maken wij ons zorgen over de mogelijkheid die scholen in principe hebben om de hele discussie
over het ontwikkelingsperspectief met ouders uit de weg te gaan door eenvoudig te stellen dat kinderen onder het regime van de basiszorg vallen en een ontwikkelingsperspectief dus niet nodig is.
Het kan voor een ouder dan moeilijk worden om aan te tonen dat dat anders ligt."
Nu kan het zo zijn dat dat de omvang van deze kwesties geheel buiten het blikveld van de medezeggenschapsraad plaatsvinden. En de interpretatie van wat onder de basiszorg valt is mogelijke een punt dat nadere bespreking in de medezeggenschapsraad verlangt.

Mijn advies is om hiervoor een rol weg te leggen bij het medezeggenschapsorgaan van de school. Medezeggenschapsraden zijn geen klachtorgaan, maar vertegenwoordigen alle ouders op de school. Zij behoren bovendien ervoor zorg te dragen dat er geen discriminatie is op school.
Denk daarbij aan een formule vergelijkbaar als artikel 8 WMS lid 2 e.
In het geval dat er geen overeenstemming is bereikt tussen school en ouders, informeert de school terstond de MR. Indien de ouders het op prijs stellen kunnen zij de MR informeren over het geschil.

Wat betreft de door de landelijke ouderraad aangedragen beperkte schoolkeuzemogelijkheden, zie ik een rol weggelegd voor de ondersteuningsplanraad. Scholen leggen nu in ieder geval geen verantwoording af aan de medezeggenschapsraad welke ouders hun kinderen niet bij de school kunnen inschrijven, terwijl zij dit wel zouden wensen.


Vraag2

Kunt u zich vinden in de voorgestelde wijziging van de WEC om het handelingsdeel als verplicht element in het ontwikkelingsperspectief voor te schrijven voor leerlingen in het speciaal en voortgezet speciaal onderwijs.
Geen verdere aanvulling op de bijdrage van de Landelijke Ouderraad