Wet internationalisering in balans
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
17 juli 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het internationale karakter van het Nederlandse hoger onderwijs verbetert de kwaliteit van het onderwijs. Door Engels als voertaal te hebben, kunnen internationale professoren van hoge kwaliteit lesgeven in dit land. Hierdoor zijn Nederlandse onderwijsinstellingen niet gelimiteerd door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zeker voor niche opleidingen en specialisaties is toegankelijkheid voor internationale professoren noodzakelijk. Als Nederland een breed aanbod aan hoge kwaliteit opleidingen wil blijven bieden, moet de voertaal niet gelimiteerd worden aan Nederlands.
Daarnaast dragen internationale studenten bij aan de kwaliteit van het Nederlands onderwijs. Ze zijn niet een pion in de woningcrisis en zijn zeker niet het oorzaak van dit probleem. Zo moeten zij dus ook niet behandeld worden. Internationale studenten verbeteren het Nederlands onderwijs ten eersten door hun financiële bijdrage. Studenten vanbuiten de EU betalen veel meer voor hun onderwijs in Nederland en zijn daardoor een grote inkomstenbron. Ten tweede brengen internationale studenten andere perspectieven met zich mee, waardoor Nederlandse studenten meer inzichten krijgen en kritischer gaan denken over hun eigen beeld. Verschillende inzichten opdoen en kritisch na denken zijn belangrijke doelen binnen het hoger onderwijs en zijn van onmisbare waarde in het opleiden van ruimdenkende wereldburgers. Het verminderen van de instroom van internationale studenten zal daarom het Nederlands onderwijs meer schade toebrengen dan de kwaliteit te verbeteren.
Vraag2
Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Voer dit beleid niet uit.