Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 15 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De doelen die deze maatregel nastreeft zijn zo onderwaardig aan de voordelen van onderwijs in het Engels.

Ten eerste is een groot deel van de docenten en professoren de Nederlandse taal niet machtig. Door in de toekoms hen uit te sluiten van het geven van onderwijs loop je zo veel belangrijke en onbetaalbare kennis mis.

Daarnaast zal ook later de student die in het Nederlands onderwezen is een grote verandering moeten doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan medische tijdschriften. De grootste ontdekkingen worden wel vertaald, maar wat nou als het om meet niche kennis gaat. Dat blijft vaak enkel in het Engels met Engelse terminologie. Voor iemand die in het Nederlands onderwezen is kan dit haast onleesbaar worden, laat staan dat men effectief kan blijven doorleren.

Ten derde het argument over het Nederlands als academische taal behouden. Hoe ouderwets kan men nog denken dat het behouden van de Nederlandse taal in academia nog van belang is. Amper 17.000.000 mensen spreken de taal, nog minder op academisch niveau. Zou het niet veel meer bijdragen aan de wereld indien de kennis vergaard in Nederland in het Engels naar buiten gebracht wordt? De hele globale academische wereld heeft daar baat bij.


De meeste studies regelen zichzelf prima. Indien een studie niet genoeg studenten in het Nederlands aantrekt, dan veranderd men de voertaal naar Engels. (Zie de master geschiedenis Groningen). Andere studies waarvan het van wezenlijk belang is Nederlands te kunnen zijn al Nederlands en zullen dat blijven. (Denk master rechten)

Engels is overal en niet voor niets een hoofdvak op elk niveau middelbaar onderwijs. Het behoort geen obstakel te zijn.

Afsluitend. De Nederlandse overheid heeft ervoor gezorgd dat Universiteiten en Hogescholen buitenlandse studenten aan zijn gaan trekken. Net zoals dat zij het recht hebben hier te studeren, hebben Nederlanders het recht om ook in het buitenland te studeren. De buitenlandse studenten nemen vaak die kennis mee naar hun thuisland, net zoals dat Nederlandse studenten ook vaak weer terugkeren. Maak dit niet onredelijk lastig voor al die buitenlandse studenten die hier willen komen. Kennis in Europa is belangrijk, niet alleen in Nederland. Als een minister die ook in het buitenland gestudeerd heeft weet u dit als geen ander.

Dank