Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 16 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Beste,
Ik ben student, 20 jaar, en studeer electrotechniek.
Ik zit aan het eind van mijn 2e jaar, en mijn studie is in het Engels.

Als er iets is wat ik fijn vind, is dat het feit dat je andere culturen ontmoet, en studeert in een andere taal dan Nederlands.
Dit is, omdat ik vanaf de basisschool tot aan de middelbare, (14 jaar) Nederlands onderwijs heb gehad. Op een gegeven moment, ben je gewoon klaar met de Nederlandse taal. Het leert ook fijner, er is een veel grotere historie in de engelse literatuur om onderzoekspapieren en boeken op te zoeken.

Het verminderen of op sommige vlakken zelfs het stoppen van de engelse taal in het onderwijs is een grote stap terug in de internationalisering van ons land. Wij zijn immers zoveel afhankelijk van andere landen, en om dan al na een hbo-studie een brede kennis van Engels, en zelfs vloeiende verslagen en presentaties te geven, wat je niet krijgt van havo of vwo; is tegenwoordig niet alleen goed op je cv. Dit is een benodigdheid in de huidige technische industrie, waar wij koploper zijn in vele vlakken (ASML, Phillips, etc.)

Momenteel is mijn opleiding ook in het Nederlands te volgen, en ik vind dat er een keuze moet blijven tussen Engels en Nederlands. Ook nadat ik klaar ben met studeren.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Door dit soort wetsvoorstellen krijgen wij studenten meer en meer het gevoel dat er een kloof is tussen het onderwijs en de politiek, waarin er beslissingen worden genomen door een compleet andere generatie van de mensheid.