Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Ger Essers
Plaats Euregio Maas Rijn
Datum 4 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Meertaligheid betekent niet alleen onderwijs in de Engelse taal. Voor de Nederlandse samenleving en economie cq arbeidsmarkt is het belang dat het hoger onderwijs in de grensregio‘s programma’s aanbiedt in de Franse en Duitse taal. Om dit te stimuleren zou de norm in dit geval niet 2/3 moeten zijn. De hoger onderwijs zouden ook tweetalige programma’s mogen aanbieden, indien naast Nederlands de tweede taal Frans of Duits is. Als norm zou dan moeten gelden: 50%. Deze aanpak stimuleert ook de culturele en sociaal-economische cohesie tussen Nederland en de buurlanden. Internationalisering gelijk stellen aan verengelsing is een eendimensionale benadering.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Deze norm is even goed uitvoerbaar als de norm voor Engelstalige opleiding. Er kunnen fasegewijs docenten aangesteld worden uit de beide buurlanden of er kunnen samenwerkingsverbanden gecreëerd worden met universiteiten uit de buurlanden.