Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ede
Datum 14 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De informatie in het (concept)wetsvoorstel is summier m.b.t. het MBO onderwijs. Namens ons ROC kunnen we alleen reageren op de ‘omkeerregeling’.
Op basis van de reeds beschikbare informatie staan we als instelling positief tegenover de ‘omkeerregeling’. We herkennen en onderschrijven de intentie van deze regeling. Het biedt (internationale) studenten de mogelijkheid om een MBO diploma te behalen waarmee hun kansen voor de arbeidsmarkt wordt vergroot. Het is goed dat dit nu mogelijk wordt gemaakt.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
We missen in dit voorstel een beschrijving voor wie aanspraak mag maken op de omkeerregeling, terwijl dat bij de vorige conceptversie wetsvoorstel voor de omkeerregeling wel uitgebreid was opgenomen. Voor de regeling centraal examen en onvoldoende beheersing Nederlandse taal (Examen- en kwalificatiebesluit WEB, artikel 12a) is ook zo’n beschrijving in de wet zelf opgenomen.

Het toevoegen van zo’n soortgelijke beschrijving in de wet in plaats van een AMvB draagt bij aan de consistentie en herkenbaarheid en heeft een positief effect op de uitvoerbaarheid.

Daarnaast wordt de wet beter uitvoerbaar als nadrukkelijk wordt opgenomen dat de omkeerregeling mogelijk is voor de moderne vreemde talen waar een referentieniveau voor bepaald is. Deze voorwaarde is nodig, omdat anders de besluiten daarover bij het bevoegd gezag van de scholen gelegd wordt en dit kan van invloed zijn op de rechtsgelijkheid van studenten. Ook dat was bij een eerder voorstel duidelijker dan het in dit voorstel is.