Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Ger Essers
Plaats Maastricht
Datum 2 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
In het TK Cie OCW stelde de minister
dat hij een minimumpercentage voor Nederlands een goed idee vond. Citaat: “Ja, dat vind ik. Ik zou zeggen dat twee derde een verstandig criterium is. Dat is ook handig, want je kunt het aantal studiepunten makkelijk door drie delen”. Ik ondersteun deze opvatting voor 100%.
Ter vergroting van de “stay rate” en de versterking van de sociaal-economische en culturele binding met de Nederlandse samenleving, is het zinvol om in de toegestane niet Nederlandstalige opleidingen, als eis te stellen dat de niet Nederlandstalige studenten verplicht zijn het vak Nederlandse taal te volgen. Halen zij via een landelijke verplichte toets het niveau F-3/4, dan ontvangen zij het HO-diploma. Studenten, die zich van deze verplichting willen laten vrijstellen, betalen het hogere collegegeld.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
De uitvoerbaarheid is geen probleem. De nieuwe wet en regelgeving wordt stapsgewijs over 4 jaar ingevoerd. De reserveringen voor de betalingen van eventuele werkloosheidsuitkeringen, is geen probleem. De instellingen hebben in het kader van het eigen risicodragerschap WW middelen gereserveerd. Dan de WSF. Internationale studenten hebben recht op Stufi, wanneer ze 56 uur per maand werken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij leren dan werkenderwijs Nederlands. Het aanvragen van Stufi in de Nederlandse taal lijkt mij redelijk.