Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Zuyd Hogeschool (M. Niesten)
Plaats Maastricht
Datum 15 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Namens de opleiding International Business van Zuyd Hogeschool, willen wij de volgende reactie geven:
De focus van het voorstel en de discussie ligt op verwerving Nederlands taal, terwijl het gaat om verdieping in Nederlandse cultuur en binding opbouwen met de regio. Als focus blijft op taal, dan wordt het ‘afvinken’ van een bepaald niveau en dat is niet het doel. Als je studenten wil behouden voor de regio of Nederland, dan zouden de eisen niet over taal moeten gaan, maar het gaat breder.
Men wil internationale studenten behouden voor de Limburgse (krimp) regio en dat is belangrijk. Tegelijkertijd mag je de ambassadeurs-waarde van de internationale student in het buitenland niet onderschatten als de studie-ervaring in Nederland positief is. De regio kennen, in combinatie met de mogelijkheden (in business), neemt de internationale student mee in zijn carrière en levert de regio en Nederland ook waarde op.
IB moet Engelstalig blijven (behalen toets anderstalig onderwijs) ihkv opleidingsprofiel en aantrekken internationale studenten (tbv international classroom).
We hebben zorgen om reputatie van Nederland (en het onderwijs) in het buitenland door deze ontwikkelingen. Door alle discussies en het wetsvoorstel lijkt Nederland een land te worden waar zowel internationale collega’s als studenten een ‘probleem’ zijn.