Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Yuverta (Msen I Bosgraaf)
Plaats Alphen aan den Rijn
Datum 25 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Mijn ervaring in het mbo als docent avo is dat wij maar zelden studenten tegenkomen die Engels op B1/B2 aankunnen, native speakers uitgezonderd.
Persoonlijk zou ik meer zien in een diploma mbo-4 zonder doorstroomrecht met Nederlands op niveau 2F en minimaal een 6 als eindcijfer. Misschien kan hetzelfde gelden voor rekenen, indien het KD dit toelaat. Engels op niv4 staat al gelijk aan vmbo-niveau.
De doelgroep is zeer divers, ik kan me voorstellen dat het bij economische opleidingen anders is. Ik geef les op een AOC.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Docenten Nederlands in het mbo geven over het algemeen zowel op 2F als op 3F les. Bij ons wordt in ieder geval gestimuleerd om op niveau 3 indien mogelijk 3F aan te bieden in verband met vrijstelling op niveau 4.
Bij Engels is dit nog niet het geval, de meeste docenten bieden alleen keuzedeel A2/A1 voor niveau 1 en 2 aan en daarnaast keuzedeel/generiek B1/A2 voor niveau 3 en 4. Nogmaals, dit is mijn ervaring bij een AOC.