Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 27 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het voorstel mist de belangrijke overweging dat internationale onderwijsprogramma's essentieel zijn om in met name meer perifere regio's internationaal talent te binden en te ontwikkelen. Met name in deze regio's krimpt door vergrijzing ook het beschikbare talent voor de arbeidsmarkt. Universiteiten zoals de RuG hebben als taak talent aan te trekken, te behouden en te blijven ontwikkelen. Die opgave staat onder druk door de discussie over internationalisering en studietaal. Hierbij speelt ook de verantwoordelijkheid die universiteiten hebben voor het onderhouden van een brede waaier aan disciplines die belangrijk zijn voor een gevarieerde arbeidsmarkt in Nederland. Een Engelstalige focus kan helpen bij deze variëteit, met name voor minder grote opleidingen.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
De uitvoerbaarheid is problematisch indien programma's die al langere tijd (bijvoorbeeld meer dan 5 jaar) Engelstalig zijn, om zouden moeten worden gezet. Dat leidt niet alleen tot verschraling op zich (minder variëteit aan perspectieven van studenten in de klas/ op college, en dus minder innovatiedenken), maar ook tot verminderd gebruik van kwaliteiten van het zorgvuldig opgebouwde, internationaal-georiënteerde docentencorps.