Wet internationalisering in balans
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
21 juli 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik vind het een gebalanceerd voorstel dat zowel recht doet aan goed en toegankelijk onderwijs voor Nederlandse BSc studenten, als de mogelijkheid kennis te maken met internationaal onderzoek in de MSc fase. In de MSc fase is internationale instroom van talenten ook gewenst en haalbaar. We moeten het kind ook niet met het badwater weggooien.
Ik vind het erg belangrijk dat ook 1e-generatiestudenten en studenten die geen talenknobbel hebben goed onderwijs krijgen in ons systeem. Daarnaast is het belangrijk dat stafleden in het HO zich kunnen verhouden tot de samenleving waarbinnen ze werken.
Al met al is een goed evenwicht tussen NL en EN belangrijk. Mijns inziens voldoet dit voorstel daar goed aan.
Vraag2
Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
De uitvoerbaarheid hangt sterk af van de studierichting. Het vraagt natuurlijk minstens 40% Nederlandstalige staf voor het onderwijs (als ik de MSc mee reken). Dat lijkt me voor elke richting haalbaar.
De olifant in de kamer is al genoemd door de minister en dat is het financieringssysteem van de universiteiten. Daar moet wel over na worden gedacht binnen dit kader. Want nu stappen universiteiten als Maastricht over op Engels om marktaandeel te houden. Vanuit hen gezien wellicht begrijpelijk, maar volgens mij niet wenselijk in deze (absolute) mate.