Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zwolle
Datum 19 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De omkeerregeling MBO moet uit deze wet geschrapt worden! In deze wet is niet onderbouwd waarom de omkeerregeling MBO helpend is bij de doelen die behaald willen worden in deze wet. In de tekst pagina 20 stelt de inspectie al dat er geen zicht is op hoe het met de Nederlandse taal gesteld is. Weet de minister dat de slaag/zak regeling op het MBO voor generieke vakken behaald kan worden met het cijfer één (1) voor een Ned IE (en dat is meestal het IE Schrijven)? Het cijfer één betekend dat het examen NIET is beoordeelt! De wetgeving laat dit toe en dit gebeurd in het MBO! Weet de minister dat wetgeving rondom vrijstellen Ned2F bij opstroom niv2 (met cijferdifferentiatie) naar niv3 ruimte heeft en verschillend uitgevoerd wordt door de MBO's in Nederland? Dat de omkeerregeling MBO zorgt dat de student met Ned2F vlgs slaag/zak regeling met het cijfer vijf (5) (+/_ cijferdifferentiatie) dus slaagt voor een MBO4 diploma. De wetgeving rondom vrijstellen Nederlandse taal in het MBO gelijk getrokken moet worden voordat er gedacht kan worden aan een omkeerregeling MBO. In het MBO kennen we Special Needs Special voor alle studenten met een ondersteuningsbehoefte (https://www.examenbladmbo.nl/onderwerp/studenten-met-een/2022-2023). Hierin staan ook de anderstalige studenten genoemd. Dat de omkeerregeling MBO nu alleen een uitweg gaat worden voor de anderstalige student om sneller een MBO4 diploma te halen, is niet eerlijk en wrsch zelfs discriminerend naar de 'gewone' student met een ondersteuningsbehoefte die ook in het taalgebied zitten. Willen we juist niet naar een gelijke behandeling voor iedere student? De overheid heeft net de onderwijsovereenkomst (OOK) afgeschaft en dit vervangen door een 'inschrijving MBO' waarin het passend onderwijzen een grotere plek krijgt. Dit is ook voor anderstalige student en komt er een plan op maat. De omkeerregeling MBO kan niet het antwoord zijn op gelijke behandeling in passend onderwijzen tussen de studenten en moet dus helemaal geschrapt worden in deze wet: internationalisering in balans!

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
De omkeerregeling MBO is niet uit te voeren in het MBO! Deze regeling moet zo spoedig mogelijk geschrapt worden uit deze conceptwet omdat deze
a. discriminerend is naar alle andere studenten met een ondersteuningsbehoefte in het MBO (passend onderwijzen) en
b. de wet rondom vrijstellen ruimte geeft voor vrijstellen van het generieke vak Nederlands 2F zodat deze ook verschillend uitgevoerd wordt door de MBO's in Nederland. De anderstalige studenten op een 'strenger' MBO moeten dan meer doen voor het vak Nederlands dan de anderstalige studenten op een niet zo streng MBO.
c. de examencommissies op de MBO's krijgen er een grote taak bij! Wat dit gaat betekenen voor de examencommissies MBO's is niet uitgezocht en meegenomen in dit conceptwetsvoorstel.