Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Barendrecht
Datum 16 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is belangrijk dat Nederlands als academische taal wordt behouden en dat er een rem komt op de onnodige groei van Engelstalige bacheloropleidingen. Dit moet echter niet ten koste gaan van de positie van het Nederlandse hoger onderwijs, wat wel staat de gebeuren met dit wetsvoorstel. Nederland is een klein land met een goede internationale positie. Daarnaast is het Engels de hoofdtaal in de internationale wetenschappelijke wereld. Het zou zonde zijn om de internationale reputatie van ons land in gevaar te brengen door nationalistisch beleid te gaan voeren waar geen overduidelijke voordelen aan kleven. Opleidingen zouden in beginsel in het Nederlands aangeboden moeten worden, maar zouden volledig Engelstalig mogen zijn met een goede onderbouwing die niet aan té strengen eisen onderhevig is. Op deze manier behouden Nederlandse studenten de mogelijkheid om in het Engels te studeren en om een internationaal netwerk op te bouwen. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt later en geeft hun de maximale ruimte voor zelfontplooiing. Er moet genoeg ruimte blijven binnen onze universiteiten voor Engelstalige opleidingen, ook voor internationale studenten die geen behoefte hebben om Nederlands te leren. De kennis en connecties die zij meebrengen blijven waardevol voor onze maatschappij.

Het numerus fixus beleid in dit wetsvoorstel is een goede ontwikkeling.

Verder moeten University Colleges een uitzondering krijgen op dit wetsvoorstel, mocht deze wet er komen. Dit zou expliciet in de wet opgenomen moeten worden. University Colleges bieden per definitie een internationale opleiding die verder kijkt dat het nationale perspectief en studenten actief uitdaagt om in internationaal verband samen te werken. Het gaat direct tegen de onderwijsfilosofie van deze opleidingen in om Nederlands een verplicht component te maken van de opleiding. Deze wet ontneemt haast het bestaansrecht van University Colleges, de top-opleidingen van ons land die jaarlijks vele talentvolle afgestuurden de Nederlandse arbeidsmarkt op sturen. Dit mag niet gebeuren. Vanwege de internationale identiteit van de Colleges, die aan de grondslag ligt van hun oprichting, verdienen zij een uitzondering. Daarnaast bieden veel University Colleges huisvestiging voor hun studenten op campus, waardoor het argument van een tekort aan huisvesting geen stand houdt in deze situatie.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Op dit moment komen vele getalenteerde academici uit het buitenland om les te geven op Nederlandse universiteiten. Het is maar de vraag of Nederlanders deze rol over kunnen nemen. Waarschijnlijk zullen er tekorten ontstaan.

De echte oplossing voor dit probleem is het bouwen van meer huisvesting voor studenten en het verhogen van de financiering voor universiteiten om de toestroom van studenten beter aan te kunnen. We moeten investeren in ons hoger onderwijs, in plaats van krimp bevorderen.