Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 8 augustus 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De voertaal bij bedrijven in de brainport-regio is al het Engels, er is geen enkele reden waarom studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven Nederlands zouden moet kunnen spreken. Dit werpt alleen maar hogere barrières op voor buitenlandse studenten en er is al een groot tekort aan ingenieurs, terwijl een verplicht Nederlandstalige opleiding Nederlandse studenten alleen maar schaad in hun carrièreperspectief.
De instroom van buitenlandse studenten is bovendien goed voor de diversiteit onder studenten. Het aandeel vrouwen onder studenten uit Oost- en Zuid-Europa lijkt bijvoorbeeld een stuk hoger dan onder Nederlandse studenten. Het normaliseren van meer vrouwen die technische opleidingen volgen kan ook een goede invloed hebben op de diversiteit onder Nederlandse studenten.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Een groot deel van het wetenschappelijk (en ook steeds meer ondersteunend) personeel komt uit het buitenland en spreekt geen Nederlands. Hen verplichten Nederlands te leren en dat dan zeer gebrekkig gebruiken in hun colleges komt de kwaliteit echt niet ten goede, studenten zullen het juist lastiger vinden om hen te begrijpen en beter Nederlands leren studenten er zeker niet van. Dit is dus niet uitvoerbaar.
Het mogen weren van studenten van buiten de EU lijkt me wel goed uitvoerbaar. Mocht het nodig zijn om studentenaantallen te beheersen lijkt dit me de beste optie, veel beter dan schadelijke taaleisen in te stellen.