Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Brainport Development (A. van Deelen)
Plaats Eindhoven
Datum 15 september 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De tekorten in de Brainportregio als het gaat om technisch geschoold talent zijn groot en zullen in de toekomst alleen maar verder toenemen. We hebben komend decennium een opgave van ruim 70.000 extra mensen voor de techniek. Deze mensen hebben we hard nodig om als Nederland voorop te blijven lopen als het gaat over technologische ontwikkelingen die nodig zijn voor maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie. De Brainportregio speelt hierin een belangrijke rol en investeert fors in baanbrekende technologieën als fotonica, micro- en nano-elektronica, kunstmatige intelligentie etc.
Eén van de oplossingen voor het tekort aan technisch talent is het verhogen van het aantal studenten dat kiest voor een technische opleiding op zowel mbo, hbo als wo niveau. Demografische ontwikkelingen laten echter zien dat het aantal Nederlandse mbo en hbo studenten afneemt en het aantal studenten op de universiteit minder hard groeit als gehoopt. Het aantrekken, opleiden en behouden van internationale studenten is noodzakelijk om aan de vraag van bedrijven in de Brainportregio te voldoen. Kunnen wij als regio niet meer aan de vraag naar technische geschoold talent voldoen dan zal dit vergaande consequenties hebben.
In veel internationaal opererende bedrijven is Engels de voertaal en is een basisniveau Nederlands voldoende. De Brainportregio heeft dan ook grote zorgen over de voorgestelde inperking van het Engelstalige onderwijs. Dat dit leidt tot een lagere instroom van technische studenten (zowel internationaal als Nederlandstalig) is vrijwel zeker. Daarom pleiten wij voor een uitzondering voor alle technische opleidingen en dus meer maatwerk.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Het omzetten van de Engelstalige opleidingen naar Nederlandstalige opleidingen zal veel kosten met zich mee brengen, doordat het lesmateriaal en vaak ook docenten internationaal zijn (zeker bij de TU/e). De uitvoering van deze wet zal ook als gevolg hebben dat de TU/e veel minder aantrekkelijk wordt voor internationale topdocenten, wat tot een achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijsaanbod zal leiden en onze concurrentiepositie in de wereld.