Wet internationalisering in balans

Reactie

Naam Tilburg University (E.P. van Beers)
Plaats Tilburg
Datum 20 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op de maatregelen in het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Ik zat laatst op een terras van een café in Tilburg. Het was een vol terras op een doordeweekse middag. Ik bestelde een pilsje. De serveerster sprak geen Nederlands. Ik vermoed dat het een buitenlandse student was. Ik heb geen enkel probleem om een pilsje in het Engels te bestellen. Ik doe dat ook op vakantie. “One beer en one cola zero form my daughter”.

Naast mijn tafel zat een koppel die een opmerking maakte over het bestellen in het Engels. Ze vonden dat vervelend en niet gepast. De serveerster zij: “I will send or sent a colleague”. Het duurde vrij lang voordat die kwam. Inmiddels was het koppel weggelopen van het terras. Op het plein was er gelukkig voldoende plaats op het terras van het café naast ons. Daar hing ook een bordje me de tekst: “geen bediening”.

Mijn advies aan ons land: “omarm de realiteit!” Maak gebruik van de kansen. Kies als ondernemer voor het volle terras. Kies als klant voor een terras met bediening. Kies als student voor de universiteit met de beste docent en niet die met de beste Nederlands sprekende docent. Zet duurzaamheid, innovatie en kwaliteit boven taalvaardigheid. Sta open voor de Syrische tandarts, de Filipijnse verpleegster, de Poolse bezorger, de Griekse docent en de Britse onderzoeker. Regeer met gezond verstand en niet de onderbuik.

Vraag2

Hoe beoordeelt u de uitvoerbaarheid voor de onderwijspraktijk en heeft u nog suggesties om de uitvoerbaarheid te bevorderen?
Deze wet gaat niet werken en we gaan daar veel spijt van krijgen. Ik verwacht dat het erg moeilijk uitvoerbaar zal zijn voor de universiteiten en hogescholen. De doelen van de wet staan haaks op hun kwaliteitsambities en inzet om een aantrekkelijke inclusieve internationaal georiënteerde werkgever te zijn.
Als je het echt belangrijk vindt dat buitenlandse studenten Nederlands leren dan zouden we ons als maatschappij meer open moeten stellen voor deze groep. Helaas zie je steeds vaker dat Nederlandse studentenhuizen buitenlandse studenten openlijk discrimineren. Hetzelfde geldt voor buitenlandse onderzoekers en docenten. Op de werkvloer ontbreekt het ook nog vaak aan inclusie. Verder zijn er nog steeds onnodig veel beschermde beroepen (bijv. in de zorg) waar je als niet Nederlandse sprekende niet toegelaten bent. Stel deze beroepen open! Je zult zien dat inclusie leidt tot meer participatie van deze groepen in de samenleving en in de slipstream een bevordering van het gebruik van de Nederlandse taal. Op een andere manier ga je dat niet bereiken.