Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam J.M. Krijger
Plaats Borssele
Datum 31 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Allereerst is de zondag een bijzondere dag voor christenen. In het bijzonder op zondag herdenken we de opstanding van de Heere Jezus. Hij heeft de dood overwonnen, waardoor van nature zondige mensen weer in een rechte verhouding met God kunnen komen. Door de dood en opstanding van Christus is weer verzoening mogelijk. Deze bijzondere gedenkdag mogen we niet ontheiligen, dan ontheiligen we God Zelf.

God heeft in Zijn wetgeving deze dag zelf geheiligd. Door de zondag niet langer te beschermen in de Zondagswet, zal deze dag steeds verder ontheiligd worden. We gaan dan in tegen de door God ingestelde wetten. Het is ook de taak van de overheid om Gods wetgeving uit te voeren. Dat kan niet door dit over te laten aan gemeenten, dan ontstaat wildgroei, dit moet landelijk beleid zijn.

God had in Zijn wetgeving niet alleen Zichzelf op het oog, maar ook de mens. Het is goed voor een mens om regelmatig een rustdag te nemen. Als deze er niet standaard komt, dan holt een mens door in de dagelijkse beslommeringen. Dat kan een enorme gejaagdheid met zich meebrengen. Dit kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische problemen. Ook uit sociale motieven is het dus goed om een rustdag te hebben.

Ook vanuit economisch opzicht is er geen motief om de Zondagswet in te trekken. Dit zal alleen maar leiden tot verlegging en spreiding van omzet, dus geen toenemende opbrengsten, maar wel toenemende kosten, omdat meer inzet van personeel nodig is. Belangrijk is dit ook landelijk in beeld te houden, omdat anders ondernemers in de ene gemeente profiteren van een strenger beleid in een andere gemeente. Er ontstaat dan oneerlijke concurrentie.