Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam Dhr. H.M. van der Starre
Plaats Hardinxveld-Giessendam
Datum 30 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Minister Plasterk en collega's,

Naar aanleiding van de overweging om de verantwoordelijkheid betreffende de Zondagswet over te dragen naar de plaatselijke overheden, willen wij met onderstaande argumenten onze zorgen bekend maken.

1)Dat er een wetsverandering/wijziging op tafel ligt, veronderstelt dat bestaande wetgeving niet naar behoren functioneert. Een vraag is dan: “Welk probleem wordt hiermee opgelost?”

2)Wetgeving betreffende gezondheid, arbeid etc. zijn allemaal landelijk geregeld. Nu wordt het onderwerp van zondagsrust aan de landelijke wetgeving onttrokken, terwijl zondagsrust, ofwel een landelijke rustdag, nauw samenhangt met gezondheid, arbeid etc. Dit lijkt ons een tegenstrijdigheid.

3)Wanneer deze wetgeving aan de plaatselijke autoriteiten wordt overgelaten, ligt het voor de hand dat er in de diverse gemeenten ook heel divers gereageerd wordt. Het verschil tussen gemeenten zal, waarschijnlijk, (heel) groot worden. Sommige gemeenten zullen deze ruimte die de wet biedt aangrijpen om meer regels rond zondagsrust in te voeren, terwijl andere gemeenten deze regels zoveel als mogelijk zullen afschaffen.
Wij als praktiserende Christenen voelen ons door deze wetsvoorstellen steeds minder erkend. Want het is erg voor de hand liggend dat de integratie van onze gemeenschappen hierdoor zeker niet wordt gestimuleerd. Nu is er ook al sprake van een "opeen klontering" van orthodoxe Christenen in de zo genoemde Biblebelt. Deze "opeen klontering" wordt met zulk een maatregel versterkt. De diversiteit in de samenleving (wat een samenleving ook leefbaar maakt) wordt met deze regel eerder afgebroken dan opgebouwd.
Aangezien de christelijke argumenten meest als niet geldig ter zijde worden geschoven willen we volstaan met bovenstaande motivatie, alhoewel onze gewetensovertuiging, welke in de Christelijke argumenten tot uiting komen, voor ons het zwaarst wegen. Evenwel behoeven wij als kleine bevolkingsgroep zeker ook de vertegenwoordiging van de (landelijke) overheid, wat wij graag in de besluitvorming willen herkennen.