Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam MSc. H.G.J. Boerefijn
Plaats Aalten
Datum 10 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Geachte heer/mevrouw,

Als kind vond ik de zondag een erg bijzondere dag. Het was de dag waarop mijn vader niet werkte en zowel mijn vader als moeder niet bezig waren met huishoudelijke zaken, omdat alle tijd op zondag voor het gezin was. We ging bijna wekelijks een dagje uit en alle mensen wie we tegenkwamen waren in een soort vakantiestemming.
Dit kwam onder andere doordat de meeste mensen niet hoefden te werken, maar ook doordat de meeste winkels dicht waren en er sprake was van stilte en rust. Ik merkte dat de meeste mensen hierdoor ontspanden en zelf genoot ik er enorm van.
En op de eerste zondag van de maand, wanneer we soms naar een koopzondag gingen, waar dit een erg gezellig moment en was de sfeer in de winkelstraten uitermate ontspannen, doordat dit slechts één keer in de maand plaatsvond en men er een dagje uit van maakte.

De laatste paar jaren zijn bij mij in het dorp de supermarkten op zondagmiddag open. Ik merk hier zeker ook wel de voordelen van, bijvoorbeeld wanneer ik een boodschap ben vergeten of een lekkere zondagslunch wil organiseren met verse broodjes, maar daarnaast merk ik dat de zondag hierdoor een dag wordt als alles andere dagen. Ik zie mensen hun wekelijkse boodschappen doen en de algehele ontspannen sfeer welke vroeger op zondag heerste, lijkt enigszins te zijn afgenomen.
Ik vind dit een spijtige ontwikkeling.

Het voorstel om de Zondagswet in te trekken, betreur ik. Vanuit mijn beroep als psycholoog zie ik dat de maatschappij steeds meer van mensen eist. Men is meer gehaast en lijkt constant onder druk te staan. In de statistieken is dit terug te vinden, doordat het aantal burn-outs lijkt toe te nemen.
Ik denk dat het van maatschappelijk belang is dat er een moment in de week is waarop men bijna genoodzaakt is om rust te nemen.

Daarnaast is er een groot percentage religieuze mensen in Nederland, vooral binnen de oudere generatie. Voor deze mensen is het in stand houden van de zondagsrust tevens zeer waardevol.

Samenvattend pleit ik voor het in stand houden van de Zondagswet. Ik denk dat de zondagsrust een waardevol Nederlands erfgoed is, waar we dankbaar voor mogen zijn en wat we mogen koesteren. Want wat een bijzondere luxe mogen wij als Nederlanders ervaren, doordat we meesten van ons op zondag niet hoeven te werken en tijd aan onze familie mogen besteden.

Met vriendelijke groet,
Hesther Boerefijn.