Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam mr. M.A. Pol
Plaats Rijssen
Datum 24 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Onze Schepper heeft in Zijn wijsheid één dag per week ingesteld als rustdag voor de mens. Een dag om ons werk na te laten én een dag om Hem in het bijzonder te dienen. Een dag ook waarop wij Hem mogen prijzen voor de Schepping die Hij ons schonk, maar ook voor de genade die Hij gaf in Christus. Dat is mijn eerste argument tegen het intrekken van de huidige Zondagswet.
En wat schieten we er mee op, deze dag tot een gewone dag te maken? De economie draait er niet beter van. Mijn euro kan ik maar één keer uitgeven. En de werkgelegenheid die het schept bij bedrijven die die dag opengaan, verdwijnt uiteindelijk bij de kleine detailhandel, die niet in staat is 7 dagen per week te werken. Nu is de winkelopenstelling niet het doel van de intrekking van deze wet, maar het zal er wel makkelijker van worden.
De huidige wet is reeds een compromiswet. Zij komt tegemoet aan zowel hen die haar willen gebruiken waarvoor God deze heeft ingesteld, als aan hen, die op die dag andere evenementen willen organiseren. Door de wet in te trekken wordt er een signaal afgegeven aan christenen, dat hun geloof er niet toe doet en wordt het als waardeloos bestempeld.
Maak van de zondag een bijzondere dag voor iedereen. Een dag die bijvoorbeeld ouders met hun gezin kunnen besteden. Iets dat op andere dagen van de week vanwege alle werkdrukte vaak niet goed mogelijk is.
Binnen de huidige wet is dit allemaal mogelijk. Ook het organiseren van evenementen. Wil men dat in de ochtend doen, dan kan daar ontheffing voor worden verleend. De overheid heeft dan ook mogelijkheden om dat te sturen en daar voorwaarden aan te verbinden ter bescherming van andere groepen in de maatschappij. Of wel: intrekken is in het geheel niet nodig. Laat het intrekken van de Zondagswet geen symboolpolitiek worden, dat is de overheid als wetgever niet waardig.