Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam G.R. van Leeuwen
Plaats Opheusden
Datum 4 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
We hechten veel waarde aan de zondag. Allereerst vanwege het vierde gebod van Gods heilige wet. De reikwijdte hiervan kunnen we vinden in Zondag 38 van de Heidelbergse Catechismus. De rustdag is door God Zelf ingesteld. Op zondag herdenken we al 2.000 jaar wereldwijd de opstanding van de Heere Jezus. Het onderhouden van Gods geboden is heilzaam voor iedereen. Daar wil de Heere Zijn zegen aan verbinden. Dat het heilzaam is om de rustdag in ere te houden blijkt ook uit het volgende:
Allereerst noemen we het sociale effect. Een gemeenschappelijk rustpunt is waardevol en nodig om familieverbanden te onderhouden. Het is van groot belang om elkaar als gezin werkelijk te ontmoeten. Doordeweeks is het een duiventil van gaande en komende gezinsleden. Op zondag mag er gerust worden en kan er een wezenlijk gesprek gevoerd worden. De rustdag zorgt er voor dat er even afstand genomen wordt van het werk. Het voorkomt overspannenheid.
Daarnaast noemen we het economische effect. De rustdag heeft beslist geen negatieve gevolgen voor de economie of werkgelegenheid. Het geld kan immers maar eenmaal worden uitgegeven. Het zijn vooral de grote ondernemers die hun winkels willen openen. De kleinere ondernemers en winkeliers worden eigenlijk gedwongen mee te doen, omdat ze anders hun omzet zien teruglopen. Maar hun personele kosten wegen doorgaans niet op tegen de opbrengsten. Heel wat winkeliers lijden hierdoor zelfs verlies.
Hoewel er zeker bezwaren te noemen zijn tegen de huidige Zondagswet, pleiten we ervoor deze wet niet in te trekken!