Intrekkingswet Zondagswet
Reactie
Naam
|
dhr. J.A. de Meyer
|
Plaats
|
Sint Philipsland
|
Datum
|
30 mei 2016
|
Vraag1
Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Ik ben zeer tegen het intrekken/afschaffen van de Zondagswet.
God vraagt van ons de zondag te besteden als een rustdag tot Zijn eer en ons welzijn. Dit is een bevel van God aan iedereen op deze wereld en is dus niet voorbehouden aan alleen christenen.
Ondernemers die principieel tegen openstelling van hun onderneming op zondag zijn, worden hier per definitie door gedupeerd:
1. Ze lopen klandizie en daardoor inkomen mis (iemand die besluit op zondag te gaan winkelen komt niet op dinsdag voor die ene winkel nog een keer terug). Hierin moet ook meegewogen worden dat een ondernemer niet alleen financiële verantwoordelijkheid voor zichzelf draagt maar ook voor het personeel dat in dienst is.
2. Er zijn inmiddels legio voorbeelden van ondernemers die de keuze krijgen: óf de winkel op zondag openen, óf een andere locatie zoeken.
3. Hoe te handelen als personeel niet op zondag wil weken (principieel standpunt) en de ondernemer wordt gedwongen de onderneming te openen op zondag? Of andersom: als personeel wel op zondag wil werken maar de ondernemer weigert zijn onderneming open te stellen. Neemt men dan ontslag, of wordt er een kort geding aangespannen tegen de ondernemer? Of wordt hij/zij van overheidswege (lees: gemeente) gesommeerd om de winkel open te stellen dan wel te sluiten?
Tot slot heel praktisch: wat is er mis met een vrije dag waarin je een keer niet onder invloed van de commercie staat? Het zou heilzaam zijn en de productiviteit ten goede komen als we de zondag meer in acht zouden nemen: niet werken, rusten, tijd doorbrengen met bezinning (hier valt kerkgang ook onder) en met het gezin/familie.