Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam Fam. Verheij
Plaats Alblasserdam
Datum 17 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
De Zondag heeft voor een belangrijk gedeelte van Nederland (waar wij ons onder rekenen) de waarde van Gods Dag vanuit het Christelijk Geloof of voor anderen vanuit andere meer morele of ethische overweging bijvoorbeeld arbeidsrust, stress, gereguleerd familie of prive-leven. Hieraan wordt voorbij gegaan door de indieners van dit voorstel. De Rijksoverheid geeft ieder middel uit handen om regulerend op te treden ogenschijnlijk ten gunste van de individuele keuze (schijn)vrijheid die er mee zou worden gecreeerd. In de praktijk blijkt deze keuze onder zware druk van werkgevers, evenementen, sportactiviteiten en andere verstorende elementen te staan waardoor er geen momenten van bezinning en rust overblijven in grote delen van Nederland. Vrijheid ontstaat slechts voor een aantal consumenten en uitvoerders van activiteiten en gaat voorbij aan de verstoring die dit voor grote delen van de bevolking heeft. Dit is uitermate ongewenst. Graag zie ik terug dat de wetgever zich verantwoord over deze aspecten.

Er is geen onderzoek gedaan naar effecten op stress bij werknemers en anderen van een 24-uurs maatschappij die hiermee gecreeerd wordt. Er is geen onderzoek gedaan naar de kosten van (o.a. geestelijke gezondheids) zorg van het bevorderen van een meer gejaagde rusteloze maatschappij (en meer openbare orde incidenten a.g.v. een kort lontje) Er is geen onderzoek gedaan naar effecten van milieubelasting die dit heeft als gevolg van meer vervoersbewegingen die zullen ontstaan. Ook zie ik geen effectrapportage over ruimtelijke effecten daar in de praktijk vaak sprake is van dubbelgebruik van parkeergelegenheid voor kerken in combinatie met andere functies. Deze mogelijkheid vervalt indien op Zondag alle andere activiteiten die op andere 6 dagen kunnen ook zijn toegestaan. Het houden van kerkdiensten wordt daarmee belemmerd maar dient juist beschermd te worden. Zo ontbreken tal van afwegingsfactoren die bij normale wetgeving van kracht hoort te zijn. Graag zie ik alsnog onderzoek en effectgegevens over deze factoren terug en de weging daarvan in het feitelijke voorstel

Deze effecten kunnen alleen landelijk gereguleerd worden omdat uniformiteit voor wat betreft deze factoren noodzakelijk is en er geen ratjetoe aan regelingen per gemeente zou moeten ontstaan. Alleen daarom al leent zich dit voorstel niet om over te laten aan gemeenten maar dienen landelijke effecten gereguleerd te worden.

Om bovenstaande redenen maak ik bezwaar tegen dit wetsvoorstel