Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam J.W. de Pee
Plaats Apeldoorn
Datum 29 april 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Ik ben tegen het intrekken van de Zondagsweg omdat zo de zondagsrust, die voor ieder mens van grote waarde is in het geding komt. Deze gezamenlijke vrije dag zorg er voor dat de kwaliteit van de samenleving hoger wordt omdat we op deze dag allemaal tijd voor elkaar hebben. Dat is ook de essentie van een samenleving in mijn ogen. Niet 16 miljoen eenlingen maar één samen-leving. De overheid moet hierin haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en het voor iedereen mogelijk maken om een speciale dag hiervoor te hebben. Ieder mens heeft rust en structuur nodig, het is niet voor niets dat God dit bij de schepping al ingesteld heeft.
Door uitbreiding van de vrijheid voor opening van winkels op zondagmorgen worden worden honderden mensen verplicht te werken, of een andere baan te zoeken. Er is al snel een stok te vinden om een hond mee te slaan.
Vrijheid wordt in dit land anders een begrip met een nare bijsmaak.

Los hiervan is het natuurlijk gewoon een feit dat iedere euro maar één keer uitgegeven kan worden. Er wordt door zondagsopening inderdaad meer omgezet bij de winkels die open zijn, ten koste van de meestal kleinere winkels die de extra personeelskosten niet kunnen opbrengen, met vaak sluiting tot gevolg. Dit komt de diversiteit niet ten goede en zal er voor zorgen dat grote ketens steeds groter worden en winkelstraten leeg lopen. Per saldo slecht voor economie en werkgelegenheid.

Natuurlijk is de zondag ook een mooie dag voor de tweeverdieners om elkaar en hun kinderen eens echt te ontmoeten, een goed gesprek te hebben over zaken die echt belangrijk zijn. Door de 24x7 samenleving is er zelfs voor het opvoeden van kinderen of kwaliteit van een relatie geen tijd meer, met veel vechtscheidingen en tussen wal en schip geraakte kinderen tot gevolg. Zou het niet mooi zijn als de overheid hier positieve invloed op kon uitoefenen door haar onderdanen tijd voor elkaar te geven?