Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam P Boudewijn
Plaats Hendrik-Ido-Ambacht
Datum 1 juni 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Allereerst rijst bij mij de vraag welke probleem het kabinet en , zoals het zich laat aanzien, een meerderheid in de Tweede Kamer zien in de huidige Zondagswet. In de praktijk zijn mij geen concrete problemen bekend, die nopen tot intrekking van de Zondagswet.

Levend vanuit de Bijbelse principes, hecht ik veel waarde aan het naleven van de Tien Geboden, die heilzaam zijn voor Christen en niet-Christen. De oproep in het 4e gebod,om de zondag te heiligen - d.w.z. als een bijzondere dag te gebruiken ondermeer voor rust - is niet voor niets door de Schepper gedaan. In de huidige tijd is deze oproep zeker niet minder van belang dan in de bijbelse tijd. De 24/7 economie laat zien dat steeds meer mensen afhaken - hetzij lichamelijk, hetzij mentaal. Ieder mens heeft rust nodig op z'n tijd.

Hoewel de Zondagswet niet volledig strookt met de bijbelse principes, is deze wet wel een algemene bescherming van de zondagsrust. De overheid is ook geroepen om voor haar burgers te zorgen voor rust en vrede . Bij het intrekken van de Zondagswet laat de overheid haar verantwoordelijkheid in deze vallen en laat het aan plaatselijke overheden over om e.e.a. naar eigen believen te regelen. Ik betreur het dat de oproep echter tegelijkertijd is, bij het intrekken van de Zondagswet, om gemeenten wel beperkingen op de leggen m.b.t. keuzes die zij kunnen maken m.b.t. het regelen van de zondagsrust. Dit is op z'n mist hypocriet en bevestigt voor mij dat de ultieme doelstelling van de voorstanders van het intrekken van de Zondagswet het afbreken van christelijke normen en waarden is. En deze normen en waarden zijn juist in deze tijd van maatschappelijke onrust, instabiliteit en onzekerheden zo belangrijk.

kortom de motieven tot intrekking van de Zondagswet zijn niet zuiver en lossen een niet bestaand probleem op. Mijn oproep aan kabinet en Tweede Kamer is om zich te richten op de echte problemen in de samenleving en christelijke normen en waarden niet als doelstelling op zich af te breken.