Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam P Versprille
Plaats Zeewolde
Datum 27 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Geachte heer Plasterk,

het doet mij pijn opnieuw te constateren dat het voorstel om de Zondagswet af te schaffen een teken is van doorgaande (of doorslaande) secularisatie. Welk nut heeft het eigenlijk om deze wet aan te passen? Is er te weinig vrijheid en flexibiliteit in ons land om activiteiten te ontplooien?
Christenen respecteren en houden de Zondag als een afgezonderde dag. Als christen belijd ik deze dag als een door God ingestelde dag, om te rusten van ons werk en die dag te besteden in de dienst van uw en mijn Schepper. Dat geldt dus niet alleen voor christenen die naar de kerk gaan, maar voor alle mensen. Het is een orde die onze Schepper ons gegeven heeft.

Jezus Christus, de Verlosser en Zaligmaker, is op zondag opgestaan. Daarom gaan we juist op deze dag naar de kerk. Om Hem te ontmoeten in Zijn Woord, de Bijbel, en het gebed. Als kerkganger ben ik dankbaar dat dit in alle rust gedaan kan worden en dat deze kerkdiensten niet verstoord worden door allerlei activiteiten die buiten het gebouw plaatsvinden. Ik hoop dat u zich dat kunt voorstellen.

Daarnaast is de zondag ook goed voor heel de samenleving. Juist door een gemeenschappelijke rustdag kunnen we sociale contacten versterken, zoals familie- of buurtcontact.
De invulling van de zondag is van vitaal belang voor onze maatschappij. We zien een alsmaar doorgaande verschuiving plaatsvinden. De openstelling van winkels op zondag is daar een sprekend voorbeeld van. Ooit is deze wet aangenomen om winkels in toeristische plaatsen de gelegenheid te geven open te gaan op zondag. Nu is het zover dat vrijwel iedere stad en ieder dorp een toeristische plaats is geworden. En sommige plaatsen gaan zover dat een christelijke ondernemer gestraft wordt als hij of zij niet op zondag open wil zijn.
Als christelijke ondernemer wordt het steeds moeilijker om aan (consumenten)beurzen en (commerciële) evenementen deel te nemen omdat deze vaak ook op zondag gehouden worden. Steeds meer beurzen die bijvoorbeeld van vrijdag tot en met zondag gehouden worden weren standhouders die op zondag hun stand onbemand willen laten.

Het afschaffen van de Zondagswet getuigt niet van respect voor de vele christenen. Van onze overheid mag ik verwachten dat zij ook rekening houdt met deze groep mensen en bovenal met God als Insteller van deze bijzondere dag.

Tot slot wens ik u veel sterkte en wijsheid toe bij de te nemen besluiten.

Peter Versprille