Intrekkingswet Zondagswet
Reactie
Naam
|
G Jordaan
|
Plaats
|
Gouda
|
Datum
|
13 mei 2016
|
Vraag1
Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
Geachte overheid,
Graag wil ik hierbij reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken. Ik wil u vriendelijk doch dringend verzoeken dit voorstel niet in te willigen.
Het intrekken van de Zondagswet lijkt mij absoluut geen goed idee. Allereerst zie ik niet in waarom men de Zondagswet voortaan wil reguleren op decentraal niveau. Als de zondagsrust op decentraal niveau gereguleerd zal worden, zal dat veel verwarring bij de burgers oproepen. Een voorbeeld: Stel dat in gemeente A het niet toegestaan is om dronken te zijn in openbare ruimtes of op straat en in gemeente B is dit wel toegestaan. Dan kan het gebeuren dat meneer Y in gemeente B woont (en dus de wetten van die gemeente kent) en een keer dronken op straat loopt in gemeente A. Hij denkt dat dit toegestaan is, maar dat is het niet. Hij wordt door de politie aangehouden en krijgt een bekeuring. Voor meneer Y is dit een uitermate vervelende gebeurtenis, omdat hij zich er niet bewust van was een strafbaar feit te plegen.
Stel dat in gemeente C 's zondags geen onnodig gerucht gemaakt mag worden in de nabijheid van kerken en in gemeente D mag dat wel. Dit kan tot soortgelijke incidenten leiden als in het geval van meneer Y. Daarom raad ik het af om de Zondagswet te decentraliseren.
Wanneer ik afgelopen weken via de media iets vernam over het voorstel om de Zondagswet in te trekken, werd vaak het argument genoemd dat men wil dat voortaan geen beletselen voor sportbeoefening of andere vormen van ontspanning meer opgeworpen mogen worden. Dit is een onjuist argument, aangezien volgens artikel 7 van de Zondagswet gemeentebesturen geen beletselen mogen opwerpen voor sportbeoefening of andere vormen van ontspanning op zondag die geen openbare vermakelijkheid vormen. Kortom, de huidige Zondagswet vormt helemaal geen beperking voor ontspanning van de burgers.
Verder staat in artikel 6 van de Zondagswet dat het verboden is om zonder goede reden de openbare rust te verstoren door arbeid in beroep of bedrijf. Hier sta ik helemaal achter. Zelfs de burgers die geen Christelijke erediensten bezoeken, zouden ongetwijfeld niet graag zien dat de rust op hun vrije dag wordt verstoord door ‘arbeid in beroep of bedrijf’. Zeven dagen werken is niet goed voor de mens, dat blijkt duidelijk uit de hoge aantallen mensen die aan een burn-out lijden.
Ik hoop van harte dat u inziet dat het voor iedereen beter is om de Zondagswet niet te decentraliseren en niet af te schaffen.
Hoogachtend,
G. Jordaan