Wet op de jeugdverblijven
Reactie
Naam
|
Fazil Gökmen
|
Plaats
|
Zaandam
|
Datum
|
25 februari 2014
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen van dit voorstel.
Ik ben het volstrekt oneens met dit wetsvoorstel. Er wordt beweerd dat jongeren uit de samenleving worden getrokken. Lariekoek! Apekool! Flauwekul! Jongeren die in studiecentra verblijven, leren omgaan met alledaagse situaties. Situaties waarvan het effect zowel op school als in de praktijk wordt opgemerkt. Let u op het volgende; uit rapportgesprekken komt naar voren dat deze jongeren getypeerd worden als bescheiden, behulpzaam en sociaal.
Daarnaast zijn deze jongeren uitermate sociaal vanwege de pedagogische karakter van deze studiecentra. Ze slapen op tijd, krijgen er huiswerkbegeleiding, voeren (sport)activiteiten uit, nemen deel aan kennismakingsbijeenkomsten etc.
Bovendien kunt u zich vast voorstellen dat de ouders van deze jongeren ‘s nachts fijn en zacht hun hoofd op de kussen kunnen doen; wetende dat hun kinderen niet op straat zijn, wetende dat hun kinderen niets onethisch doen. Wetende dat hun kind op een veilige plek is onder begeleiding!
Welnu, neem nou eens de hangjongeren op straat. Wat doen zij?! Wat doet de overheid om hier in te grijpen? Dat terwijl de hulpvraag bij deze doelgroep al decennia lang onveranderd is gebleven. Deze studiecentra werft geen jongeren; jongeren komen hier vrijwillig met goedkeuring van hun ouders. Deze jongeren roken niet, gebruiken geen drugs en drinken geen alcohol. Wat wil je nog meer?!
In veel van deze studiecentra zijn geslaagde thema- en kennismakingsbijeenkomsten gehouden, waarvan de deelnemers over het algemeen buurtbewoners, maar ook docenten, wijkagenten en wethouders zijn. Deze deelnemers vonden juist dat zulke verblijven een meerwaarde zijn wanneer het gaat om het participeren van jongeren in de samenleving.
Is de uitkomst van het onderzoek en de bevindingen van de deelnemers niet iets tè tegenstrijdig?
Tot slot kan ik u garanderen dat de mening en daarmee de actie van een aantal ministers die beweren dat ze een grondig onderzoek hebben gedaan, typisch een mening is van iemand buiten de pedagogische beroepspraktijk. Wat weet jij nou af van begeleiden?! Juist ja, niets! Dus, doe de samenleving een lol, en bemoei je er niet mee! Want je schendt, weet ik veel, hoeveel grondrechten! (schending van privacy is één hiervan).