Wet op de jeugdverblijven
Reactie
Naam
|
Bezwaar R Tozan
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
26 februari 2014
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen van dit voorstel.
De verantwoordelijken van de kinderen zijn de ouders. Met dit wetsvoorstel wordt gesuggereerd dat de ouders de opvoeding, gezondheid en veiligheid niet voldoende borgen en dat de overheid de touwtjes in handen moet nemen.
De ouders van de kinderen zijn te alle tijden op de hoogte van de activiteiten die plaatsvinden binnen de "moskee-internaten". Ze kunnen op elke tijdstip contact opzoeken met de kinderen/begeleiders wanneer ze dat wensen.
In een doorsnee Turks gezin wordt thuis (bijna) altijd Turks gepraat, Turkse kanalen bekeken en Turkse politiek gevolgd. Dit werkt belemmerend voor de ontwikkeling van een kind binnen de samenleving waardoor er onder andere een taalachterstand wordt gevormd. Binnen de "moskee-internaten" worden juist kinderen begeleid bij hun huiswerk, persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de maatschappij.
De "moskee-internaten" hebben altijd goed contact met de gemeentes, buurtbewoners en andere stichtingen. Diverse bezoeken zijn gepleegd door de jaren heen. Het is mij dan ook een raadsel waarom de overheid ineens de omslag heeft gemaakt van het prijzen van deze "moskee-internaten" voor de neergezette resultaten, naar een wetsvoorstel "tegen" deze "moskee-internaten". Wat is er veranderd?
Elk jaar worden bij deze "moskee-internaten" diverse malen open dagen en andere bijeenkomsten georganiseerd waarbij de gemeentes, scholen en buurtbewoners de "moskee-internaten" kunnen bezoeken en een rondleiding krijgen. Zo wordt aangetoond dat iedereen welkom is en er geen wet hoeft te komen. Deze verblijven zijn als thuissituaties en verkeren de kinderen binnen een comfortzone. Door zulke wetten vindt inbreuk plaats in privacy van die kinderen.
Waar ik me ook erg om verbaas, is het feit dat er geen rapportage van een analyse op tafel ligt waaruit blijkt dat deze "moskee-internaten" onder extra toezicht gehouden moeten worden. Er is niks feitelijks op papier dat een aanleiding heeft gevormd voor dit wetsvoorstel. Waarom is er geen uitgebreid onderzoek gedaan naar deze "moskee-internaten" over de resultaten van de afgelopen jaren op het gebied van veiligheid, gezondheid, ontwikkeling van de kinderen etc.
Tot slot hoop ik dat de overheid inziet dat dit wetsvoorstel geen toegevoegde waarde heeft en het alleen maar schade brengt aan zowel de kinderen, ouders, de "moskee-internaten" en de relatie tussen de moslimgemeenschap en de overheid.