Wet op de jeugdverblijven
Reactie
Naam
|
C. Yavuz
|
Plaats
|
Amersfoort
|
Datum
|
26 februari 2014
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen van dit voorstel.
In de afgelopen jaren ben ik met steeds meer van deze ‘moskee-internaten’ in contact geraakt. Bij een aantal van hen kom ik voor samenwerkingsprojecten regelmatig over de vloer. Uit gesprekken met leerlingen, begeleiders, bestuurders, ouders en ‘de buurt‘ die - steeds meer - bij het werk van de centra betrokken is, blijft een overwegend positief beeld hangen. Natuurlijk zijn er bij de buitenwacht vaak vragen over de relatie tussen studiecentra en moskee en hun verhouding tot het reguliere onderwijs. Maar het antwoord is heel eenvoudig: de studiecentra doen het maatschappelijke deel en zijn een aanvulling op en vooral geen plaatsvervanging voor de school, terwijl de moskee de religieuze taken op zich neemt.
De panden die ik ken zien er tiptop uit, voldoen aan alle veiligheidsvoorwaarden, bezitten de benodigde vergunningen en als er op dat vlak iets niet op orde is, wordt door medewerkers of bestuur keihard gewerkt om het pand wel op orde te krijgen. Menig beheerder van een school- of kantoorgebouw zal er jaloers op zijn. Contacten met de plaatselijke politiek, het maatschappelijke middenveld, scholen en andere buurtinitiatieven zijn doorgaans prima en worden met de tijd frequenter en duurzamer. Er zijn zelfs bestuurders die de integrale aanpak van deze studiecentra als succesvoorbeeld zien voor het verbeteren van de toekomstkansen voor jongeren met een islamitische achtergrond.
Tot slot ik vind het niet de juiste manier met de negatieve berichtgeving van de kranten op deze wijze een breuk op de primaire rechten aan te tasten. Want zij doen al heel veel. Ook heel veel gedaan. Het is helemaal overbodig geworden in de context van NU.