Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Bussum
Datum 17 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
2 punten:
1. Als beleidsdoel is geformuleerd: Dit wetsvoorstel wil de kansengelijkheid vergroten door jongeren met (een risico op) een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden bij de overgang van school naar werk en bij het behouden van
werk bij (dreigende) werkloosheid.
Dat laatste (behouden van werk bij (dreigende) werkloosheid) zie ik niet direct terug in het wetsvoorstel. Ik zie hierin wel een taak voor het doorstroompunt om jongeren tot 27 jaar, zonder werk actief benaderen. Dit is echter curatief. Behoud van werk is preventief, maar ik zie niet hoe en wie op het moment dat een jongere dreigt werkloos te worden betrokken gaat worden o.b.v. dit wetsvoorstel. Dit zou wel heel mooi zijn, want daar is soms met een beetje begeleiding wel winst te behalen denk ik. Maar de vraag is dus hoe en door wie (gemeente, doorstroompunt, "nazorg" loopbaanbegeleiding?). De nazorg van de nazorg, als het ware.

2. tijdens webinar van Ingrado werd dit al opgemerkt en daar wil ik bij aansluiten: de wens om een overdracht(formulier) aan doorstroompunt ook dwingend / dringend te stellen voor uitstroom van mbo zonder startkwalificatie.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Ik vind dat die taak gelijk moet worden gesteld. Ik denk dat pro en vso scholen deze loopbaanbegeleidng (soms/vaak?) al bieden.
Ik heb geen zicht op de middelen die hiervoor momenteel beschikbaar zijn voor de pro en vso scholen en de middelen die hiervoor nodig zijn. Deze middelen zouden minimaal gelijk moeten zijn. Ook bij jongeren die deze scholen verlaten, is "nazorg op de nazorg" in mijn ogen belangrijk: begeleiding op cruciale momenten zoals contractverlenging om werkloosheid te voorkomen.