Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Praktijkcollege De Schakel (Dhr. R.F. Sant)
Plaats Haarlem
Datum 6 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
De intentie van de wet is goed, maar het niet benoemen en opnemen van die joongeren die juist een structurele ondersteuning nodig hebben na het verlaten van het onderwijs en tijdens de eerste jaren na hun start in het arbeidsproces is een grote omissie.
Het meenemen van de arbeidsmarktregio's via wie nu de overgang en nazorg steeds beter wordt gestroomlijnd, zou structureel een verbetering zijn van het vangnet voor zowel de leerlingen/werknemers als voor e werkgevers.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Het begeleiden van deze leerlingen na het verlaten van de school zal de overheid geld gaan schelen. De kennis van de leerling en het werkveld waar zij voor in aanmerking komen in hun regio is bij niemand zo bekend als bij de stagebegeleiders. Een leerling waarvoor het lastig is om in het arbeidsproces te blijven die goed begeleid wordt nadat deze van school is gegaan, heeft een veel kleinere kans op uitval. Dit betekent dat deze zelf in zijn inkomen zal kunnen blijven voorzien en niet bij de overheid aanklopt voor financiële ondersteuning. Voorkomen is beter dan genezen.
Wanneer vastgelegd wordt in het wettelijk kader dat ook VSO en PrO-scholen deze wettelijke plicht hebben, dient de overheid hier ook de middelen voor beschikbaar te stellen. Of schuiven we weer meer op het bordje van de docenten en geven ze in een nieuwe CAO weer wat extra taak verlichting uren die ze niet kunnen opnemen?