Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 10 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Het is van groot belang dat de overgang van school naar werk op een betere manier wordt geregeld. Juist bij overgangen van de ene leefwereld naar de andere vindt uitval plaats. Zeker bij die jongeren die afwijken van het gemiddelde en mede daardoor van een groot aantal verschillende regelingen afhankelijk zijn.
Uit onder andere de Staat van het Onderwijs 2023 (file:///C:/Users/a.vandehaar/Downloads/Staat+van+het+Onderwijs+2023%20(6).pdf ) blijkt dat het succes van jongeren met een extra ondersteunngsbehoefte op de arbeidsmarkt beduidend slechter is dan van jongeren die reguliere routes lopen.
Met name de jongeren die vanuit het vso naar de arbeidsmarkt doorstromen doen het een stuk slechter. Ook een stuk slechter dan die jongeren die vanuit het Praktijkonderwijs of Entreeonderwijs naar de arbeidsmarkt gaan. Om die reden is het belang dat deze wet wordt verruimd voor alle onderwijsvormen die toeleiden naar werk. Dus niet alleen voor het Mbo, maar ook voor het Praktijkonderwijs en het Voortgezet Speciaal Onderwijs.
De nazorgplicht voor het Vso die nu geldt is feitelijk alleen een plicht om te weten waar de leerlingen zijn. En wordt om die reden dan ook niet van middelen voorzien.
De nazorgplicht in de Wet van school naar duurzaam werk gaat veel verder, is heel hard nodig en wordt daarmee dan ook terecht van passende middelen voorzien. Voorkom dat hierbij juist de meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt (Vso) wordt vergeten. Verruim de wet met deze doelgroep en zorg voor de juiste middelen daarbij.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Zie ook vraag 1. Een wet van school naar duurzaam werk is juist voor deze doelgroepen van heel groot belang. Alle cijfers tonen aan dat juist deze groepen het moeilijk hebben om aan duurzaam werk te komen. Met daarbij zeer veel teleurstelling bij de betreffende jongeren en ongewenste en voorkoombare maatschappelijke kosten.
Neem daarom Praktijkonderwijs en Vso (profiel arbeidsmarkt en dagbesteding) integraal mee in deze wetgeving. En zorg voor de juiste middelen om de scholen te ondersteunen bij hun inzet om hun leerlingen duurzaam op de arbeidsmarkt te plaatsen en te houden. Dus ja, met extra middelen, want dit is een extra taak.