Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam PRO Emmen (dhr R.R. Slim)
Plaats Emmen
Datum 7 juli 2023

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Ik vind dat de nazorg bij praktijkonderwijs beter georganiseerd moet worden dan het nu is. De scholen hebben hier een taak in maar geen budget dus per definitie is de 'nazorg' erg beperkt en vooral administratief. Dit terwijl niemand de doelgroep beter kent en 'bekende mensen' het meest effectief met deze doelgroep kunnen werken. Graag dus een fatsoenlijke vergoeding zodat een serieuze vorm van echte nazorg geboden kan worden.

Een goede nazorg lijkt me ook in belang van werkgevers. Men is soms huiverig om onze leerlingen aan te nemen want er zijn mogelijk complicaties die zij niet kunnen overzien. Als nazorg goed geregeld is kunnen werkgevers met een gerust hart leerlingen van praktijkonderwijs aannemen omdat er een goed vangnet is.