Wet van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam PRO Emmen (G. Siebum)
Plaats Emmen
Datum 7 juli 2023

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Heel fijn dat de aanpak bestrijding jeugdwerkloosheid nu wordt geregeld.
Opvallend is dat het PRO en VSO geen plek hebben gekregen in de nieuwe wet?
Nergens wordt over de inhoud gesproken of over het budget dat hier beschikbaar voor is.
Dat zou ik graag anders zien. Onze jeugd hoort niet uitgesloten te worden.
“De maatschappij ben jij” is een bekende slogan. Daar hoort onze jeugd bij!

Leerlingen van PRO en VSO horen zeker thuis in de aanpak bestrijding jeugdwerkloosheid. Zij hebben juist een passende begeleiding nodig. Zowel op school, ( goede werknemersvaardigheden inoefenen doormiddel van stage) als na het verlaten van school. Een bestendige uitstroom na het schoolverlaten heeft begeleiding nodig. Loopbaanbegeleiders zijn de spin in het web voor deze jongeren. Zij kennen de jeugd en kunnen op maat adviseren. Hun advies kan er voor zorgen dat de jongere een bestendige uitstroom heeft en blijft houden.

Vraag2

Vindt u dat de regering de nazorgtaak voor het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gelijk moet trekken met de taak voor loopbaanbegeleiding voor het mbo, zoals geformuleerd in dit wetsvoorstel?
• De wettelijke grondslagen voor nazorg in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs worden daarmee vergelijkbaar met de wettelijke taak voor loopbaanbegeleiding voor mbo entree en bol niveau 2 studenten.
• Via voorgestelde wetswijziging worden de scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs verplicht om leerlingen die de school verlaten, en niet doorstromen naar het vervolgonderwijs, tot maximaal één jaar na het behalen van het diploma te adviseren en te begeleiden bij het vinden van algemeen geaccepteerde arbeid.
• Hiervoor komen – naast de € 2 mln. voor netwerkcoördinatoren – geen extra middelen beschikbaar.
Wij nemen de nazorg voor onze jongeren van PRO uiterst serieus. Proberen te voorkomen dat er uitval richting werk is. Ook voorzien wij schoolverlaters van advies en brengen ze in contact met bedrijven, gemeentes of jobcoaches om ze zo goed mogelijk op de arbeidsmarkt te laten bewegen.
Het zou vreemd zijn om verschil te maken tussen nazorg MBO of PRO/VSO.
Alle leerlingen zijn onderdeel van onze maatschappij en moeten gelijke kansen krijgen. Zien we dat een leerling in een kwetsbare positie verkeert? Dan moet het niet uitmaken in welk deel binnen ons onderwijsstelsel je les krijgt.


Ik ga ervan uit dat het wetsvoorstel nog eens grondig wordt bekeken op het gebied van kansengelijkheid.